Z pasztetami z cukinii moje doświadczenia były takie że nawet jeśli były smaczne to były jednym wielkim zakalcem.
Nie lubię odciskać soku z cukinii, ponieważ wtedy wyrzuca się wszystko to co w cukinii najcenniejsze. Uważam, że wartości odżywcze są na pierwszym miejscu. Nie, jednak są na równi z innymi pierwszymi miejscami 🙃
Równie ważne jest to, aby móc szybko dany posiłek przygotować i aby był smaczny oraz aby ładnie wyglądał.
A zatem mój sposób na to aby pasztet z cukinii, której nie odciskasz nie był zakalcem jest dodanie kaszy manny.
Kasza manna wchłonie całą nadwyżkę wilgoci niezależnie od tego czy robisz pasztet z cukinii czy ciasto z cukinii. Nie musisz niczego odciskać ,wszystko wyjdzie idealnie.
O to składniki na mój ulubiony pasztet z cukinii
- Około kilograma cukinii pokrojonej w kawałki
- Jedna bardzo duża cebula lub kilka mniejszych
- Dwie marchewki
- Trzy ziemniaki
- Pięć jajek
- Pół szklanki kaszy manny
- Dwie łyżki mąki pszennej
- Jedna solidna łyżeczka soli
- Jedna płaska łyżeczka pieprzu
- Jedna kopiasta łyżka papryki słodkiej mielonej
- Jedna czubata łyżeczka płatków chili lub papryki gochugaru
- Pół szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.