Kalmarów nie lubię, są dla mnie zbyt gumowe a przede wszystkim wolę wegetariańskie jedzenie.
Dziś więc zapraszam na wegetariańską wersję kalmarów z serc palmowych.
Znalazłam je w sklepie, ważne, by były całe a nie w cząstkach. Wyglądają jak biała część pora w zalewie.
Kroję je w plasterki, wypycham patyczkiem środki.
Rozgrzewam olej na patelni.
W misce mieszam widelcem składniki na ciasto
- mąkę,
- wodę,
- przyprawę old bay seasoning (oryginalna amerykańska mieszanka przypraw i ziół do wszystkich owoców morza, wszystkich skorupiaków, frytek, hamburgerów, kanapek, prażonej kukurydzy, pizzy, pieczonych ziemniaków, warzyw, mięsa, drobiu, jajek, zup, gulaszu itp.)
- 2 arkusze wodorostów nori rozdrobnionych ręcznie lub mikserem
- 1 kubek mąki
- 1 kubek wody
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
Do dużej torebki foliowej wsypuję 1 szklankę bułki tartej.
Widelcem wyciągam obklejone ciastem serca i wrzucam je do woreczka z bułką tartą, potrząsam, by się równomiernie obkleiły.
Wkładam je łyżką cedzakową na rozgrzany olej i rumienię z obu stron.
Wykładam na talerz, podaję z sosem.
sos:
3 łyżki majonezu1 1/2łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu tabasko chipotle z wędzonych papryczek chipotle
Na ciepło są fantastyczne! Spróbujcie, robi się je bajecznie prosto i szybko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.