wtorek, 26 lipca 2016

Sos ogórkowy do obiadu z przerosniętych ogórków

Na sosik potrzebujemy :
składniki główne
Ogóraski ilość 5-6 sztuk
Cebula 2 duże 3-4 małe
Czosnek 3 ząbki
 pęczek:
- kopru
- naci pietruszki/kolendry
- naci selera
do bazy sosu
- półtora szklanki woda/bulion warzywny/białe wino
do zaprawienia
- śmietana /jogurt naturalny
przyprawy
sól, świeży pieprz, mała łyżeczka cukru. 



 Przygotowujemy składniki: 

Kolejny świetny przepis na wykorzystanie większych, poprzerastanych ogórków od Mirki Czubak. Takich ogórków mam całkiem sporo w tym sezonie, gdy zwyczajnie nie nadążam ich przerabiać.
Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego by mi ten sposób nie umknął, umieszczam go tutaj by móc do niego powrócić za rok, za dwa i w każdym kolejnym sezonie ogórkowym.

Cytuję za autorką:

Obieramy ogórki, wyrajamy pestki, kroimy ogórki w kostkę(ew. paseczki). Cebulkę kroimy w dowolny sposób, czosnek wyciskamy przez praskę lub leciutko siekamy. Zioła myjemy i siekamy.

Cebulę i czosnek, delikatnie szklimy na łyżce oleju/oliwy, po chwili dodajemy ogórki i podsmażamy około 5-7minut na średnim ogniu. Gdy ogóreczki złapią ciepła i delikatnie się podsmażą, zalewamy je :
W zależności od tego co chcemy uzyskać:
sos lekki fit -woda
sos esencjonalny - bulion
sos wykwintny -wino
Dusimy pod przykryciem, po około 5 minutach dodajemy wszystkie zioła i przyprawy(sól, pieprz, cukier) jeśli jest to sos fit lub z winem.


Po 20 minutkach , gdy ogóreczki zrobią się lekko przeźroczyste, zaprawiamy sosik śmietanką lub jogurcikiem. I wiecie co? Gotowe.
Sosik idealny do makaronu, ryżu, ziemniaczków i kaszy ...czyli do wszystkiego.
Fantastycznie komponuje się z pulpecikami ,które możemy w sosie lekko poddusić i mamy danie jednogarnkowe. W wersji z winem idealny do kurczaka, lub medalionów ze schabu :).
Każda odmiana sosu jest świetna czy to fit czy na bogato. Spróbujcie polecam.


Ja też polecam :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz