sobota, 9 lipca 2016

Niezwykła i aromatyczna sałatka z ogórków

Zdarza Ci się przeoczyć kilka ogórków na krzaczkach i znajdować je już żółtawe i przerośnięte? Przyznaję, że czasem celowo je zostawiam na krzaczkach by zrobić m.in. tę aromatyczną sałatkę. Wychodzi smakowo poza standardy i jest absolutnie rewelacyjna.

  • 2-3 duże, przerośnięte ogórki
  • garść świeżego majeranku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szczypior (u mnie cebula łodygowa)
  • 3-4 łyżki pierwszorzędnej oliwy
  • 1-2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki wody
Ogórki obierz, łyżką wybierz nasiona a ogórki pokrój w niewielkie kawałki, akurat takie na jeden kęs.
Pozostałe składniki zblenduj na kremowy sos, polej nim ogórki i ciesz się smakiem.

Proste, prawda?
Nasiona możesz zostawić do wyschnięcia i użyć je wiosną do wysiania nowych ogórków.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz