sobota, 9 lipca 2016

Fasolka szparagowa do słoików na zimę

Lipiec to w moim ogrodzie warzywnym czas obfitych zbiorów.

Fasolka szparagowa pojawia się do obiadu wraz z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i bułką tartą na maśle. Wszystko poza masłem jest nasze, uwielbiam takie posiłki.

Ten miesiąc jest także bogaty w ogórki, sporo czasu spędzam przy ich podlewaniu, zbieraniu oraz przetwarzaniu na zimę. gdyby tylko doba była dłuższa...

A gdzie czas na pesto, leczo, sałatki, kalafiory, kapusty...



fasolka szparagowa na zimę w wodzie z cukrem i solą

Składniki
3 kg młodej zielonej fasolki szparagowej

Zalewa:

2 l wody
3 łyżeczki soli
3 płaskie łyżki cukru

Fasolkę bez włókien wymyć, odciąć końce strąków, przeciąć na 2-3 kawałki. Zagotować wodę z solą, cukrem i fasolką. Gotować aż nieco zmięknie. Zwykle około 12 minut.  Przełożyć do słoików wraz z zalewą. Wytrzeć brzegi słoików, dobrze zakręcić. 
Zapasteryzować. Ja pasteryzuję w piekarniku 1h w 150stC

 Zbiory sprzed chwili:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz