niedziela, 31 lipca 2016

Cukinia w zalewie miodowej na zimę




Pyszny dodatek obiadowy oraz do podjadania prosto ze słoika


  • 2-3 cukinie
  • 1,5 kg ogórków
  • liście laurowe
  • ząbki czosnku

Zalewa:
  • 3 l wody
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 15 łyżek musztardy stołowej 
  • 1 łyżka soli




Cukinie obierz ze skóry i pokrój na plastry, nie wydrążaj jeśli nie jest przerośnięta. Plastry cukinii pokrój na pół, by zmieściły się do słoika.

Ogórki, jeśli są przerośnięte, obierz ze skóry i pokrój wzdłuż na ćwiartki.

Do każdego słoika włóż liść laurowy oraz ząbek czosnku.

Zalewa:

Do wody dodaj cukier, ocet i sól. Zagotuj i wyłącz, dodaj musztardę, wymieszaj do połączenia składników.
Ułóż ciasno cukinie i ogórki w słoikach, zalej gorącą zalewą. Porzadnie zakręć.
Odstaw do całkowitego ostudzenia.

Następnego dnia pasteryzuj 20 minut.
Gorące słoiki pozostaw do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz