środa, 8 czerwca 2016

Zupa z buraka liściowego (mangold)

Burak liściowy w innej odsłonie, równie smaczny. Korzystamy z niego, póki jest. Nie wyrywam całych roślin z grządki lecz odrywam pojedyncze liście z rośliny. dzięki temu mam je na dłużej :-)
Podobnie robię z sałatami.

Ale wracając do tematu. dziś zupa z buraka liściowego.

Potrzebujemy:
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ok. 10 liści buraka liściowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 3-4 łyżki śmietany 
  • 1 jajko na twardo na jedną porcję

W garnku na łyżeczce masła podsmażam ząbek czosnku i jedną posiekaną cebulę. Dodaję pokrojony burak liściowy, mieszam podsmażając około 1-2 minuty. Zalewam 1,5l wody, dodaję przyprawy i gotuję do zawrzenia. Dodaję śmietanę, ew. doprawiam i podaję posypując natką pietruszki i dodając pokrojone w ćwiartki jajko ugotowane na twardo.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz