niedziela, 5 czerwca 2016

Mangold - burak liściowy duszony z grzankami

Sezon na buraka liściowego trwa w najlepsze. Lubimy jego smak i dlatego w różnych formach podaję go na stół.
Dzisiaj burak liściowy duszony z grzankami.

Potrzebujemy:
  • ok. 10 liści buraka liściowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki wina
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilka kromek razowego chleba
  • masło

Na patelni rozgrzać nieco masła, wcisnąć ząbek czosnku i podsmażyć pół minuty mieszając. Dodać pokrojone w kostkę kromki razowego chleba i zrumienić z każdej strony. Mieszać rzadko aby się chleb nie pokruszył. Przesypać do miseczki.

Na tej samej patelni podsmaż kolejny ząbek czosnku na maśle, dodaj pokrojone liście buraczane, dodaj wino i przyprawy i smaż mieszając 2-3 minuty.

Podać posypane grzankami. Można też posypać startym oscypkiem lub serem kozim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz