poniedziałek, 6 czerwca 2016

Mangold - burak liściowy duszony w śmietanie

Kolejna wersja na pysze danie z burakiem liściowym w roli głównej.



Potrzebujemy:
  • około 15 liści buraka liściowego (mangold)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Po umyciu liści buraczanych pokrój je dowolnie, łodyżki w mniejsze cząstki i dodaj do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą, dodaj czosnek i przyprawy, podsmaż mieszając około 3 - 4 minuty. Jeśli trzeba podlej kilkoma łyżkami wody. Wlej śmietanę, dopraw, duś 2-3 minuty i podawaj.

  

 U nas z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym do obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz