niedziela, 31 maja 2015

Z kwiatów czarnego bzu - przepisy

Maj to niesamowity miesiąc. Kwitnący czarny bez jest wyjątkowo aromatyczny i wartościowy, sięgam po niego z radością, zwłaszcza, że wysiał mi się drugi krzaczek, zupełnie samodzielnie, nieproszony ale za to mile widziany.
Wyrósł na górce, na której hoduję wyłącznie pokrzywy. Na szczęście mój dzielny tato nie boi się pokrzyw :-)




Z kwiatów zrobiłam:

  • "szampana", dokładnie takiego jak w ubiegłym roku 
  • nalewkę 
  • syrop wzmacniający przeciwkaszlowy

Przepis na szampana z kwiatów czarnego bzu:

kup 2 wody mineralne 5-litrowe, odlej z każdej butelki przynajmniej 2 szklanki. Wsyp cukier, włóż pokrojone cytryny i kwiaty bzu oraz ocet, zakręć butelki i wstrząsaj aż do rozpuszczenia cukru. Odstaw na 7-10 dni. Po tym czasie przygotuj puste zakręcane butelki po wodzie i napełnij każdą przez lejek wyłożony gazą napojem z butli z kwiatami. Odstaw na kolejny tydzień lub dwa i delektuj się :-)

Przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu:


1 litr wody zagotuj z 600g cukru, wrzuć do syropu około 50 baldachów kwiatów i gotuj od momentu wrzenia około 5 minut.
Poczekaj do ostygnięcia.  Przecedź syrop do 4 litrowych butelek, uzupełnij czystą wódką, zakręć, zamieszaj i gotowe.

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu:


"Kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek."
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/czarny-bez-wlasciwosci-i-dzialanie-przepis-na-sok-z-czarnego-bzu_37132.html

Przepisów na ten syrop jest całe mnóstwo. Wszystkie wygotowują kwiaty do cna, odparowując wodę a przecież im dłużej gotujemy kwiaty tym gorzej!
Zrób zatem syrop gotując 2 l wody z 1,5 kg cukru, gotuj i odparuj nieco wody. Do gotowego, gorącego syropu dodaj ok. 90 kwiatów i pozostaw pod przykryciem 1 h. Nie gotuj.
Przelej odcedzony syrop do słoiczków max 200 ml, pasteryzuj 20 minut w garnku z wodą lub 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stC.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz