W tym roku zachciało mi się własnych szparagów.
Kupiłam 5 szt kłączy, by mieć pierwsze zbiory jeszcze w tym sezonie. Kłącza przyszły wczoraj w przesyłce priorytetowej, mam nadzieję, że przeżyły podróż...
Szparagi po raz pierwszy pojawiły się w roku 500 p.n.e. w Grecji. Ich korzenie były wówczas używane jako lekarstwo. Szparagi, oprócz dobrego smaku, pomagają w leczeniu zapalenia dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz problemów z wątrobą. Są wytrzymałe, a wszystkie ich części są jadalne. Zasadzone ziarno potrzebuje 3 lat do zbiorów, natomiast przy jednorocznej zaszczepce okres ten skraca się do 2 lat. Każda roślina produkuje ok. 25 łodyg w ciągu roku, przez 20 – 25 lat. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, dotyczących sadzenia szparagów.
na forum ogrodniczym znalazłam zdjęcie, gdzie szparagi rosną na skalniaku :-)
W przeciwieństwie do większości warzyw, szparagi są bylinami, co oznacza, że te same rośliny rosną w ogrodzie rok po roku. Młode pędy szparagów, które wykorzystujemy jako warzywo są młodymi pędami rośliny (tzw. wypustkami), pojawiającymi się na wiosnę. Najważniejszą sprawą w uprawie szparagów jest zrozumienie, że minie kilka sezonów wegetacyjnych zanim spróbujemy pierwszych uprawianych przez siebie szparagów. Rośliny muszą dorosnąć zanim będzie można przystąpić do zbiorów. Będą pozostawały w jednym miejscu w ogrodzie przez wiele lat – 15, 20, czasami 30. Szparagi rosną dobrze we wszystkich rejonach kraju, z wyjątkiem najcieplejszych części, stref 8b i wyższych, gdzie z powodu łagodnych zim, rośliny nie przechodzą w stan spoczynku. Rośliny stają się wtedy słabsze i obserwuje się ich zanikanie. W zależności od tego jak bardzo twoja rodzina przepada za szparagami możesz określić ile roślin będziesz potrzebować. Na dobry początek potrzeba 10 roślin na każdą osobę. Jeśli szparagi są przysmakiem rodziny lub gdy planujesz zamrozić trochę na później, będziesz potrzebować więcej roślin. Młode pędy szparagów wyrastają ponad powierzchnię ziemi na wiosnę. Pędy są gotowe do zbiorów, gdy osiągną ponad 20 cm wysokości i średnicę większą niż średnica ołówka. Najlepiej smakują świeże szparagi z ogrodu. (autor:gabiplants.pl)
Jak sadzić szparagi?
1
Teren uprawny.
Szparagi potrzebują gleby wilgotnej, aczkolwiek dobrze przepuszczalnej o współczynniku pH wahającym się od 6,5 do 7,5, ich uprawę natomiast mogą utrudnić glina i kwaśna ziemia. Pamiętaj, aby unikać sadzenia w okresie mrozu. Roślina najlepiej rozwija się w słońcu, ale delikatny cień nie stanowi dla niej problemu.
2
Kłącze szparaga
Nasiona czy kłącza.
Szparagi mogą być zasadzone zarówno z nasion jak i z jednorocznych kłączy, które można znaleźć w każdym sklepie ogrodniczym. Najtańszym sposobem są nasiona, które gwarantują lepszy rozwój rośliny, jednak proces ten jest bardziej czasochłonny i trwa 3 lata. W przypadku kłączy, ryzyko niepowodzenia wynosi 10%.
3
Sadzenie szparaga
Sadzenie kłączy.
Jesienią przed zasadzeniem odpowiednio przygotuj glebę. Rozpoczynając od przekopania grządki, skończywszy na usunięciu chwastów. Jeśli gleba nie jest dobrze przepuszczalna, należy dodać odrobinę żwiru lub ziemi kompostowej.
Kłącza najlepiej jest zasadzić w połowie kwietnia w odległości ok. 45 cm od siebie. W każdym rzędzie wykop dołek o wymiarach 25 cm na głębokość oraz 30 cm na szerokość. Wypełnij dno 8 cm warstwą ziemi kompostowej, uformuj grzbiet i umieść na nim kłącze, następnie pokryj je 9 cm warstwą sypkiej ziemi.
Korzenie rośliny charakteryzują się dużą rozpiętością, dlatego pozostaw 75 cm powierzchnię wokół szparagów wolną.
Uprawa i pielęgnacja.
W połowie marca, a następnie w połowie jesieni pamiętaj, aby użyźnić glebę za pomocą nawozu. Pamiętaj, aby usuwać wszelkie chwasty oraz stronić od używania motyki.
Najlepszym sposobem utrzymania grządki w czystości jest posypanie jej mulczem (pokrywą ochronną). W celu ochrony szparagów przed wiatrem, użyj sznurka oraz wsporników do roślin. W okresie jesieni, kiedy liście zmieniają odcienie na żółte lub brązowe, przytnij roślinę do 5 cm nad ziemią.
zdjęcie pochodzi z www.wymarzonyogrod.pl
5
Szparagi
Zbiory.
Unikaj zbiorów rośliny przez pierwsze dwa lata, co pozwoli korzeniom na prawidłowy rozwój. Mimo różnych opinii, szparagi najlepiej jest zbierać, kiedy osiągną 15 cm wysokości. Jeśli będą wyższe ich skórka stwardnieje, co przyczyni się do konieczności jej obierania przed konsumpcją.
Pędy należy odciąć za pomocą ostrego noża ok. 2 cm poniżej powierzchni ziemi. Ponieważ szparagi mają bardzo szybkie tempo wzrostu, proces ten należy powtarzać co 3 dni. Jeżeli gleba jest wilgotna oraz nasłoneczniona, czynność tą należy wykonywać codziennie.
Okres zbiorów nie powinien przekraczać 8 tygodni. Pozostałe części pędu pozwolą roślinom wypuszczać nowe korzenie. Szparagi najlepiej smakują zaraz po zbiorach oraz nadają się do zamrażania.
6
Szkodniki i choroby.
Do szkodników, które zagrażają szparagom należą: poskrzypka dwunastokropkowa i szparagowa, rdza szparaga, trzep szparagówka, mszyca szparagowa i burakowa, śmietka glebowa i kiełkówka.
Informacje te znalazłam na www.tipy.pl/.
18 lat temu zamieszkałam z rodziną w stuletnim domu na wsi. Blog jest moim notatnikiem, zbiorem doświadczeń, sposobów uprawy warzyw i owoców, które karmią nas cały rok. Jeśli uprawiasz swój ogródek, choćby na parapecie, znajdziesz tu coś dla siebie :-)
Etykiety
Akcesoria
aksamitka
aronia
bakłażan
bataty
bazylia
Bez lilak
Bluszczyk kurdybanek
borówka
Bób
brokuł
burak liściowy
buraki
cebula
chwasty
cukinia
czarny bez
czereśnie
czerwiec
czosnek
deszczówka
dynia
ebook
fasola
fenkuł
forsycja
glistnik
grudzień
herbata
jajka
jarmuż
jaśmin
jeżyna
Kalafior
kapusta
karczochy
kiełki
kompost
koper
krążki torfowe
kurnik
kury
kwiecień
lecznicze wykorzystanie roślin
lipiec
listopad
lody
luty
maj
malina
marchew
marzec
mięta
mszyce
nasiona
nawożenie
ocet
ogórki
oregano
Orzechy
owce
papryka
październik
permakultura
pietruszka
piwonia
planowanie warzywnika
płot
podlewanie
podwyższona rabata
pokrzywa
pomidory
por
porzeczka
przepisy
przetwory
rabarbar
rozsady
rukola
rzodkiewki
sad
sałata
sałata musztardowiec
seler
seler naciowy
sierpień
slonecznik
Słonecznik
soja
styczeń
super widły
suplementacja
suszenie
szałwia
szczepienie
szklarnia
szparagi
szpinak
ściółkowanie
Ślimaki
Śliwki
truskawki
tulipany
uprawa wspołrzędna
uprawa współrzędna
warzywnik
Wielkanoc
wierzba
wierzba energetyczna
Wiosna
wrzesień
zdrowe żywienie
zielony groszek
ziemniaki w pojemnikach
zioła
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.