Dynie sieję co roku w swoim ogrodzie z kilku powodów:
* kulinarnych, co oczywiste :-), bo nie dość, że smaczna, niskokaloryczna to jeszcze można ją długo przechowywać
* dekoracyjnych
* i na pestki
Dynia olbrzymka zawsze mi bardzo smakowała, dynia Hokkaido również, ale teraz napiszę o dyni, której nasiona kupiłam po raz pierwszy w tym roku.
zdjęcie pochodzi z wikipedii
Dynia PIŻMOWA, w Polsce mało popularna w porównaniu np. do Wielkiej Brytanii.
Jest masywna, płożąca się lub wspinająca o długości do 5 m.
Kształt owoców bardzo ciekawy, przypominający nieco tykwę, dzwon czy dzbanek. Ciekawostką jest miąższ dyni piżmowej, o barwach zupełnie innych niż posiadają owoce innych dyń. Są ciemnobrązowe lub czerwonożółtawe, z bruzdowaną i miękką warstwą zewnętrzną, jest prawie bezwłóknisty, słodkawy, silnie pachnie charakterystycznym zapachem piżma.
Waga owoców dochodzi do 20 kg!
W miąższu znajdują się liczne, brudnobiałe lub brązowe, płaskie nasiona, niemal gładkie i matowe.
Jak wszystkie dynie wymaga dużo światła, ciepła (optymalna temperatura to 25 °C) i wody. Uprawiana jest z nasion. Aby nie gniła, należy ją uprawiać na wysokich podporach, tak, by pędy i owoce nie leżały na ziemi. Możemy jej zbudować wał permakulturowy lub pozwolić się piąć po brzydkim ogrodzeniu - przyjemne z pożytecznym :-)
Podobno do zapiekania najlepsze są właśnie dynie piżmowe.
Dynię piżmową można przechowywać nawet 2 lata!
Na moim opakowaniu nasion jest informacja, że należy tę dynię wysiać pod koniec marca lub na początku kwietnia pod osłonami, lecz w innych źródłach przeczytałam, że dynie piżmowe mają dłuższy niż inne okres wegetacji oraz większą potrzebę światła i ciepła, zatem wysieję je już na dniach, pozwolę rosnąć na słonecznym parapecie a do ogrodu wysadzę po 15 maja, gdy ryzyko przygruntowych przymrozków minie. Dynia piżmowa jest bardzo wrażliwa na przymrozki, więc nie będę ryzykowała wcześniej.
Pod linkiem poniżej kryje się jeden z odcinków
Maja w ogrodzie, w którym jest kilka ciekawostek o uprawie dyni na olej.
Już nie mogę się doczekać siania i sadzenia :-)
18 lat temu zamieszkałam z rodziną w stuletnim domu na wsi. Blog jest moim notatnikiem, zbiorem doświadczeń, sposobów uprawy warzyw i owoców, które karmią nas cały rok. Jeśli uprawiasz swój ogródek, choćby na parapecie, znajdziesz tu coś dla siebie :-)
Etykiety
Akcesoria
aksamitka
aronia
bakłażan
bataty
bazylia
Bluszczyk kurdybanek
borówka
Bób
brokuł
burak liściowy
buraki
cebula
chwasty
cukinia
czarny bez
czereśnie
czerwiec
czosnek
deszczówka
dynia
fasola
fenkuł
forsycja
glistnik
grudzień
herbata
jajka
jarmuż
jaśmin
jeżyna
Kalafior
kapusta
karczochy
kiełki
kompost
koper
krążki torfowe
kurnik
kury
kwiecień
lecznicze wykorzystanie roślin
lipiec
listopad
lody
luty
maj
malina
marchew
marzec
mięta
mszyce
nasiona
nawożenie
ocet
ogórki
oregano
Orzechy
owce
papryka
październik
permakultura
pietruszka
piwonia
planowanie warzywnika
płot
podlewanie
podwyższona rabata
pokrzywa
pomidory
por
porzeczka
przepisy
przetwory
rabarbar
rozsady
rukola
rzodkiewki
sad
sałata
sałata musztardowiec
seler
seler naciowy
sierpień
slonecznik
Słonecznik
soja
styczeń
super widły
suplementacja
suszenie
szałwia
szklarnia
szparagi
szpinak
ściółkowanie
Ślimaki
Śliwki
truskawki
tulipany
uprawa wspołrzędna
uprawa współrzędna
warzywnik
Wielkanoc
wierzba
wierzba energetyczna
Wiosna
wrzesień
zdrowe żywienie
zielony groszek
ziemniaki w pojemnikach
zioła
Wlasnie mysle o posianiu dyni pizmowej. Jak myslisz, nadaje sie jako dodatek do ciasta na placki ziemniaczane ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że się nadaje. Powiem Ci do czego ja używam tej i innych odmian: *zapiekam w plastrach w piekarniku skropione oliwą i posypane przyprawami, *mrożę pocięte w sześciany i dodaję zima do ciasta na wierzch jako "brzoskwinię" (moje dzieci uważają dynie za niejadalne, ale ciasto z brzoskwiniami znika w oka mgnieniu), *smażę na patelni wraz z innymi warzywami i cebulą do obiadu, *smażę konfitury dyniowo-kokosowe i dyniowo-cynamonowe. Serdecznie polecam :-)
UsuńEleganckie fotki i interesująco opisujesz, gratuluje:)
OdpowiedzUsuńZnalazłam posty z 2016 roku😉ja spróbuję już teraz wysiać dynię piżmową w rozsadniku, mam nadzieję że nie za wcześnie?
OdpowiedzUsuńZa tydzień będzie najlepszy czas na wydawanie dyni. Początek marca tuż tuż
OdpowiedzUsuń