18 lat temu zamieszkałam z rodziną w stuletnim domu na wsi. Blog jest moim notatnikiem, zbiorem doświadczeń, sposobów uprawy warzyw i owoców, które karmią nas cały rok. Jeśli uprawiasz swój ogródek, choćby na parapecie, znajdziesz tu coś dla siebie :-)
Etykiety
Akcesoria
aksamitka
aronia
bakłażan
bataty
bazylia
Bez lilak
Bluszczyk kurdybanek
borówka
Bób
brokuł
burak liściowy
buraki
cebula
chwasty
cukinia
czarny bez
czereśnie
czerwiec
czosnek
deszczówka
dynia
ebook
fasola
fenkuł
forsycja
glistnik
grudzień
herbata
jajka
jarmuż
jaśmin
jeżyna
Kalafior
kapusta
karczochy
kiełki
kompost
koper
krążki torfowe
kurnik
kury
kwiecień
lecznicze wykorzystanie roślin
lipiec
listopad
lody
luty
maj
malina
marchew
marzec
mięta
mszyce
nasiona
nawożenie
ocet
ogórki
oregano
Orzechy
owce
papryka
październik
permakultura
pietruszka
piwonia
planowanie warzywnika
płot
podlewanie
podwyższona rabata
pokrzywa
pomidory
por
porzeczka
przepisy
przetwory
rabarbar
rozsady
rukola
rzodkiewki
sad
sałata
sałata musztardowiec
seler
seler naciowy
sierpień
slonecznik
Słonecznik
soja
styczeń
super widły
suplementacja
suszenie
szałwia
szczepienie
szklarnia
szparagi
szpinak
ściółkowanie
Ślimaki
Śliwki
truskawki
tulipany
uprawa wspołrzędna
uprawa współrzędna
warzywnik
Wielkanoc
wierzba
wierzba energetyczna
Wiosna
wrzesień
zdrowe żywienie
zielony groszek
ziemniaki w pojemnikach
zioła
wtorek, 25 lutego 2014
Ściółkowanie
Niby zawsze to wiedziałam, ale w tym roku na dobre uświadomiłam sobie, jak ogromną rolę spełnia ściółkowanie. Nie tylko w warzywniku, ale w ogóle, w ogrodzie.
Dotąd ściółkowałam skoszoną trawą i liśćmi tylko wokół młodych drzewek i pod krzaczkami owocowymi oraz na ścieżkach, ale moim celem było głównie ograniczenie chwastów. Okoliczni ogrodnicy przestrzegali mnie przed chorobami grzybowymi, które mogą z tego powodu zagrozić moim roślinom. Cóż, chyba nie do końca mieli rację. Oczywiście gruba warstwa świeżo skoszonej trawy może zacząć gnić, ale zmieszana z liśćmi i rozdrobnionymi gałązkami, nie tylko ograniczy rozwój chwastów lecz spełni znacznie większą rolę: będzie ograniczała odparowywanie wody z ziemi, zatrzymując wilgoć potrzebną roślinom do rozwoju tym samym nie będę musiała tyle podlewać.
Ale to nie koniec korzyści ze ściółkowania :-) Rozkładające się szczątki roślin odżywiają ziemię, tworzą niezbędną próchnicę stanowiąc naturalny nawóz. Jaka to oszczędność i wygoda! To niesamowite, jak natura to wymyśliła i niesamowite, a zarazem smutne, jak człowiek przez lata atakowany napędzaniem zysków firmom produkującym środki "ochrony" roślin zapomniał o tych oczywistościach.
O zaletach ściółkowania opowiada też Artur Milicki z Akademii Bosej Stopy. Zachęcam do obejrzenia tego krótkiego filmiku:
Ściółkowanie zrębkami gałęzi i liści powierzchni warzywnika powoduje, że gleba staje się bardziej urodzajna i na efekty nie trzeba długo czekać. Teraz, wczesną wiosną zacznę stosować w całym moim warzywniku tę metodę i będę pokazywać efekty w kolejnych wpisach.
Idealna ściółka powinna składać się:
* ze zrębków pochodzących z różnych gatunków drzew, w różnej wielkości, wówczas drobne części zrębek szybko zaczynają się przemieniać w materię organiczną
* dużej ilości różnorodnych liści
* słomy
* skoszonej trawy
* kompostu
* nawozu zwierzęcego
* resztek roślin ( np. po pieleniu lub rozdrobnionych resztek organicznych z kuchni)
Najlepsze w tym jest to, że aby od podstaw założyć ogródek warzywny, choćby na ugorze, na najsłabszej, wyjałowionej ziemi, nie trzeba przekopywać ziemi, nie trzeba jej orać. Wystarczy usunąć większe chwasty, zagrabić powierzchnię, przykryć kartonami (taki perz np. potrafi się przebić przez 3 warstwy kartonu!), na to warstwami, jak w kanapce, nałożyć kompost, rozdrobnione gałęzie i liście, słomę, przekompostowany nawóz naturalny, np. obornik, krowieniec czy kurzeniec, na to znowu słomę, kompost, słomę i przykryć to ziemią z ogrodu. W pierwszym roku będą tam pięknie rosły wszelkie dyniowate, typu cukinia, kabaczki, dynie czy ogórki. Nasiona należy wysiać w warstwę kompostu i zasłonić ściółką.
Podlewanie tak przygotowanego podłoża potrzebne jest tylko w pierwszym etapie, do momentu wzejścia nasion. Potem wystarczą opady deszczu. Ściółka kumuluje wilgoć, zrębki drewna chłoną wodę jak gąbka i podczas suchych dni oddają wodę roślinom.
Ważna uwaga: nie można mieszać ściółki z glebą. Ściółką tylko i wyłącznie przykrywamy glebę (warstwa ok 10 cm). Jeżeli wymieszamy ściółkę z glebą wówczas azot znajdujący się w glebie przeniknie do ściółki, a to jest bardzo niekorzystne dla żyzności gleby.
zdjęcie ze strony ekowioski
Aby wysiać nasiona wystarczy rozsunąć ściółkę położyć nasionka na ziemi, po czym przykryć je ściółką. Ważne jest aby nasiona miały styczność z ziemią i aby ukorzeniały się w ziemi a nie w ściółce, ponieważ świeża ściółka nie zawiera wystarczającej ilości azotu. Jeżeli rośliny zakorzenią się w ściółce będą wówczas wymagały dodatkowego nawozu organicznego.Gdy roślinki podrosną obsypujemy je ściółką.
W kolejnych sezonach będzie trzeba tylko dokładać ściółki, usuwać co większe chwasty i cieszyć się bogatymi plonami :-)
Co ważne, ta metoda daje jeszcze jedną korzyść: nie ma potrzeby chronić roślin przed szkodnikami. Rośliny są tak zdrowe i dobrze odżywione, że bronią się przed nimi same!
I co mnie zastanowiło, i czemu tak do końca nie wierzę, to fakt, że nie ma konieczności zmianowania. W naturze rośliny zrzucają nasiona w tym samym miejscu w którym rosną i nie ma stanowi to problemu. Zmianowanie staje się konieczne tylko wtedy gdy uprawiamy ziemię konwencjonalnie /przekopujemy ją lub orzemy. Hmm, muszę się o tym przekonać, zatem kilka krzaczków pomidorów posadzę na miejscu z ubiegłego sezonu. Resztę jednak, tak jak postanowiłam, posadzę w nowych miejscach.
A wy? Jakie macie doświadczenia ze ściółkowaniem?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wiem, że wpis jest już stary, ale trafiłam na niego szukając informacji o ściółkowaniu i odpowiedział na większość moich pytań i wątpliwości. Najbardziej zaskoczyło mnie, że nie ma potrzeby zmianowania! To byłoby takie wygodne!
OdpowiedzUsuńZaraz zabieram się za resztę bloga.
Jak po kilku latach wyglada warzywnik?
OdpowiedzUsuńDziękuję za zainteresowanie, bardzo dobrze!
UsuńJestem zadowolona, wciąż sciółkuję, kompostuję i produkuję warzywa do domowej kuchni i spiżarni.
Dzień dobry, mimo że lat już sporo od publikacji art, ciekawi mnie zmianowanie, tzn jego brak ? Jak wyszło w praktyce? Szukam informacji o ściółkowaniu i właśnie zmianowanie i trafiłam tudaj. Cenny artykuł. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńI jeszcze prypomniało mi się, że już nie sieję nasion rozsuwając ściółkę lecz wsadzam już gotowe rozsady, które wysiewam w wielodoniczkach na parapetach domowych lub w tunelu foliowym.
UsuńPrzed nami fantastyczny sezon, już nie mogę się doczekać :)
Dzień dobry, mogę na to pytanie odpowiedzieć jednym słowem: wspaniale!
OdpowiedzUsuńZrębki drewniane, czasem wióry, na ścieżkach pod nimi kartony to jest dla mnie idealne rozwiązanie. Dzięki ściółkowaniu naprawdę ograniczamy rozwój chwastów a przede wszystkim zastrzymujemy więcej wilgoci. U mnie to bardzo istotne, wpis o tym 9 kwietnia :)
Jedynie przestrzegam przed ściółkowaniem świeżo skoszoną trawą, pojawia się pleśń i gnicie.
Dobry wieczór, przymierzam się do rozpoczęcia przygody ze ściółkowaniem zrębkami i mam pytanie, czy w warzywniku, w którym wysadzam sadzonki a nie sieję bezpośrednio do gruntu mogę zastosować świeże zrębki? Czy muszą być przekompostowane?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, ja moje rozsady sadzę na grządkę rozsuwając warstwę ściółki tak, by korzenie znalazły się w ziemi. Pięknie rosną a chwasty są wyłącznie pojedyncze.
OdpowiedzUsuń