Tarta pieczarkowa z bobem


Tarta to dla mnie taka potrawa, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno Często robię dwie na raz, by tą drugą zabrać do pracy następnego dnia.

Dziś mam smaka na grzyby, a dokładnie mówiąc pieczarki. Nie znam się na grzybach leśnych, więc ich nie zbieram a jakoś w tym roku nie było okazji (bardziej czasu nie było) by wybrać się ze znajomymi, którzy są wytrawnymi grzybiarzami.

Zatem dzisiaj zapraszam po przepis na pyszną tartę pieczarkową. Wykorzystałam do niej także bób z moich majowych zbiorów, który bez rozmrażania, gotowałam wczoraj na parze (taki jest najlepszy!) do hummusu z bobu. Z myślą o dzisiejszej tarcie zostawiłam około 250g

Składniki na kruche ciasto (na 2 tarty)

  • 500 g mąki orkiszowej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g masła z lodówki
  • 1 jajko
  • 6-9  łyżeczki wody

Wnętrze tarty

  • 500 g pieczarek
  • 2 szt sporej cebuli
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany 12% (u mnie wegańska)
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka pierzu mielonego
  • 250g ugotowanego i wyłuskanego bobu
  • spora garść natki pietruszki 

Przygotowanie

Do termomiksa włóż składniki na ciasto. Ugniataj 2 min 

 

W tym czasie przygotuj formy do tarty, wyłóż pergaminem lub natłuść. podziel ciasto na dwie formy i ugniatając palcami rozprowadź na formie lub jeśli wolisz, rozwałkuj i wtedy przenieś do formy. Przykryj, by nie obsychały.

Przygotuj nadzienie: 

 

posiekaj cebulę, (termomiks 4 sek poz 4) roztop masło na patelni na średnim ogniu. podsmażaj cebulę do zeszklenia. W tym czasie umyj pieczarki i rozdrobnij w termomiksie 3 sek poz 4. Przełóż je na patelnię z cebulą i smaż mieszając od czasu do czasu. Pozwól im nieco ostygnąć. Dodaj ól i majeranek, wymieszaj.

Teraz włącz piekarnik na 180 st.C

Nie myjąc naczynia termomiks wymieszaj w nim jajka, śmietanę i przyprawy.

 



Ostudzone pieczarki wysyp na przygotowane ciasto,

 polej masą jajeczną i piecz 35-40 minut aż wierzch tarty będzie złoty. 

Wyjmij z piekarnika, posyp natką pietruszki i podawaj

Drugą tartę wyjmij z piekarnika i pozwól jej ostygnąć.

Komentarze