cukinia a;la ananas |
Mimo, że dzis 1 listopada, wciąż zbieram cukinie z ogrodu, mam jej jeszcze dwie skrzynki. Dziś na obiad będą placki z cukinii i planuję jeszcze dorobić keczup cukiniowy
A teraz zabieram się za zrobienie słodkiej
cukinii a'la ananas
Ten popularny sposób od lat krąży w sieci i wcale się nie dziwię, bo jest niezły, chociaż ilość cukru jest w nim spora. Czasami jednak chce się coś słodkiego, więc kilka słoiczków zrobię. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Np. kwasek cytrynowy zamieniłam na czystą wit.C w proszku a aromat cytrynowy czy pomarańczowy zastąpiłam bardziej naturalną skórką z cytryny i pomarańczy i sokiem z nich.
Takich cukinii jak ze zdjęcia miałam 7.
Składniki podaję w ilości na 4 półlitrowe słoiki ale przy moim plonie cukiniowym pomnożyłam ilości razy 7 czy 8
Wyszło mi 13 litrowych słoików :-)
Cukinia a'la ananas z tych składników to świetny pomysł! Taka cukinia przypomina smak ananasa i dobrze sprawdza się jako dodatek do deserów, sałatek owocowych czy ciast. Warto zwrócić uwagę na kilka kwestii
Cukier i witamina C: Cukier działa jako konserwant, a dodatek witaminy C pomoże utrzymać jasny kolor cukinii oraz zwiększy trwałość przetworów.
Cytrusy: Sok z cytryn i pomarańczy oraz ich skórka dodadzą orzeźwiającego aromatu, zbliżając smak cukinii do ananasa.
Sterylizacja słoików: Pamiętaj o dokładnym umyciu i wysterylizowaniu słoików, aby przetwory dłużej zachowały świeżość.
Pasteryzacja: Pasteryzuj 15-20 minut od momentu wrzenia, jeśli pasteryzujesz tradycyjnie w garnku.
cukinia |
- 1 kg cukinii
- 1,5 l wody
- 2 łyżeczki z czubkiem wit C w proszku
- pół kg cukru
- sok z 2 cytryn lub z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz łyżka startej z nich skórki
- łyżeczka kurkumy dla koloru
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.