Cukinia a'la ananas - słodki dodatek do sałatek czy deserów

cukinia a;la ananas


Mimo, że dzis 1 listopada, wciąż zbieram cukinie z ogrodu, mam jej jeszcze dwie skrzynki. Dziś na obiad będą placki z cukinii i planuję jeszcze dorobić keczup cukiniowy 

A teraz zabieram się za zrobienie słodkiej 

cukinii a'la ananas

Ten popularny sposób od lat krąży w sieci i wcale się nie dziwię, bo jest niezły, chociaż ilość cukru jest w nim spora. Czasami jednak chce się coś słodkiego, więc kilka słoiczków zrobię. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Np. kwasek cytrynowy zamieniłam na czystą wit.C w proszku a aromat cytrynowy czy pomarańczowy zastąpiłam bardziej naturalną skórką z cytryny i pomarańczy i sokiem z nich.



Takich cukinii jak ze zdjęcia miałam 7.

Składniki podaję w ilości na 4 półlitrowe słoiki ale przy moim plonie cukiniowym pomnożyłam ilości razy 7 czy 8

Wyszło mi 13 litrowych słoików :-)

Cukinia a'la ananas z tych składników to świetny pomysł! Taka cukinia przypomina smak ananasa i dobrze sprawdza się jako dodatek do deserów, sałatek owocowych czy ciast. Warto zwrócić uwagę na kilka kwestii

Cukier i witamina C: Cukier działa jako konserwant, a dodatek witaminy C pomoże utrzymać jasny kolor cukinii oraz zwiększy trwałość przetworów.

Cytrusy: Sok z cytryn i pomarańczy oraz ich skórka dodadzą orzeźwiającego aromatu, zbliżając smak cukinii do ananasa.

Sterylizacja słoików: Pamiętaj o dokładnym umyciu i wysterylizowaniu słoików, aby przetwory dłużej zachowały świeżość.

Pasteryzacja: Pasteryzuj 15-20 minut od momentu wrzenia, jeśli pasteryzujesz tradycyjnie w garnku.

cukinia

Jeśli lubisz eksperymentować, możesz też zmodyfikować przepis, dodając np. odrobinę wanilii czy cynamonu, co nada przetworowi dodatkowego charakteru.

Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżeczki z czubkiem wit C w proszku
  • pół kg cukru
  • sok z 2 cytryn lub z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz łyżka startej z nich skórki
  • łyżeczka kurkumy dla koloru
Z podanej porcji wychodzą 4 słoiki o pojemności 0,5 litra

Sposób wykonania 

Cukinię umyj i obierz ze skórki, Przekrój wzdłuż na pół i wydrąż gniazda nasiennie. Pokrój cukinię w dowolne kawałki, u mnie ćwierć plasterki, włóż do słoików.
W garnku zrób zalewę z wody, wit C, soku z cytrusów, kurkumy i cukru.
Niektórzy zalecają pozostawić nawet 12h w zalewie i dopiero wkładać do słoików, ja jednak nie widzę w tym sensu, więc od razu wkładam pokrojoną cukinię do słoików, zalewam zalewą, nie musi być wrząca, ważne aby wszystko się rozpuściło.  
Nie zakręcam słoików od razu, czekam około kwadransa - w tym czasie cukinia mięknąć nieco robi więcej miejsca i wtedy dokładam więcej cukinii i wtedy zamykam słoiki.
Pasteryzuję w wielkim garze do pasteryzacji, gdzie mieści mi się 13 litrowych słoików. Od momentu wrzenia 15-20 minut.
Wyciągam słoiki, ustawiam na blacie i przykrywam ściereczką.
Po wystudzeniu sprawdzam, czy żaden słoik się nie rozszczelnił, opisuję słoiki pisakiem suchościeralnym by w przyszłym sezonie nie mieć kłopotu z usuwaniem naklejek i ustawiam na regale w spiżarni.
A potem patrzę i podziwiam, jak stoją te wszystkie słoje, pełne kolorów i smaków.
Ależ ja to lubię!

Komentarze