Chaczapuri gruzińskie ze smażoną cebulą i serem


Gruzińskie chaczapuri z dodatkiem smażonej cebuli i sera to pyszne danie, które łączy w sobie miękkie ciasto i aromatyczny nadzienie. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci przygotować to danie w domu:

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody lub mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Na nadzienie:

  • 200 g sera typu feta (lub innego słonego sera)
  • 200 g sera mozzarella (lub innego miękkiego sera, np. twarogu półtłustego)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
  • 1 jajko (opcjonalnie, do nadzienia)
  • Pieprz i sól (do smaku, ostrożnie z solą, jeśli ser jest słony)

Do wykończenia:

  • 1 żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania nadzienia:

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki, a następnie rozdrobnij w termomiksie. Na patelni rozgrzej ole lub masło i podsmaż cebulę na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie ciasta:

W termomiksie wymieszaj drożdże z cukrem, ciepłą wodą lub mleko i odstaw na około 2 minuty, aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj mąkę, sól i olej, a następnie zagniataj ciasto, 2 minuty 
wyjmij i podziel ciasto na 4 części

Nie myjąc naczynia termomiks włóż i rozdrobnij oba sery (można je zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem), dodaj przestudzoną cebulę, jajko (opcjonalnie), pieprz i sól do smaku. Dobrze wymieszaj. poz 4.

Formowanie i pieczenie chaczapuri:

Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Każdą część ciasta rozwałkuj na owalny lub okrągły placek, na środek wyłóż porcję nadzienia.
Złóż brzegi ciasta zlepiając je ze sobą, połóż ciasto tak, by zlepienie było pod spodem i palcami delikatnie ugniataj by powstał podłużny kształt. Posyp przyprawą prowansalską.
Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem.

Pieczenie:

Wstaw chaczapuri do zimnego piekarnika i przy temperaturze 50stC pozwól mu wyrastać przez 15-20 minut.

Po tym czasie nastaw temperaturę na 200 stC i piecz 20-25 minut aż ciasto będzie złociste, a ser się rozpuści.

Podawaj chaczapuri na ciepło, najlepiej od razu po upieczeniu. Można je posmarować odrobiną masła, co doda smaku i sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej soczyste.

Smacznego!

Jeśli lubisz takie pieczywo, to prawdopodobnie zasmakuje ci także chlebek ziołowy  z innego mojego przepisu

Komentarze