jesienna sałatka do słoików

 

Jesienna sałatka do słoików 


Koniec października to wciąż wspaniały czas na zbieranie ostatnich plonów z ogrodu i przetwory na zimę.  Od wielu lat prawie nie kupujemy warzyw zimą. Poza ziemniakami i cebulą, gdy nasza się skończy, wszystko mamy z naszego warzywnika.

Dzisiaj zachęcam Cię do przygotowania pysznej, chrupiącej sałatki do zimowych obiadów. W składzie są jesienne warzywa, mnóstwo antyoksydantów chroniących twoją odporność i wspierających zdrowie.

Zrobienie sałatki z tych składników na zimę do słoików to świetny sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych świeżych warzyw. Korzyści z takiej sałatki jest naprawdę sporo.

Przechowywanie witamin i minerałów

  • Kapusta jest bogata w witaminę C, witaminę K oraz błonnik, które wspierają odporność i trawienie.
  • Marchew dostarcza beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A i wspiera zdrowie oczu oraz skóry.
  • Cebula i czosnek mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, które pomagają wzmacniać odporność.
  • Cukinia zawiera witaminy z grupy B oraz potas, wspomagając układ nerwowy i serce.
  • Dynia dostarcza błonnika, potasu oraz antyoksydantów, korzystnych dla zdrowia serca.

Naturalne wsparcie dla odporności

Warzywa takie jak czosnek, cebula i kapusta zawierają związki siarkowe, flawonoidy i antyoksydanty, które wzmacniają układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne zimą.

Łatwy dostęp do zdrowych warzyw zimą

  • Sałatka w słoikach zapewnia szybki dostęp do zdrowych warzyw, nawet gdy świeże produkty są trudniej dostępne lub droższe. Można ją wykorzystać jako gotowy dodatek do obiadu, sałatki, a nawet jako samodzielne danie.
  • Dzięki pasteryzacji lub kiszeniu sałatka jest gotowa do spożycia przez kilka miesięcy, co znacznie ułatwia przygotowywanie codziennych posiłków.

Doskonały smak i różnorodność

  • Taka sałatka to połączenie słodkich (marchew, dynia) i pikantnych (czosnek, cebula) smaków, które są dodatkowo wzbogacone połączeniem kapusty i cukinii. Połączenie tych składników sprawia, że sałatka jest sycąca i pełna aromatu.
  • Można dodać zioła i przyprawy, takie jak liść laurowy, pieprz, czy gorczycę, co wzbogaci jej smak.

Zrobienie sałatki na zimę to zdrowy sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw, zachowanie ich smaku i wartości odżywczych, a także oszczędność czasu i pieniędzy zimą.

Co potrzebujesz by otrzymać 26 słoików różnej wielkości tej jesiennej sałatki

  • 3 główki kapusty
  • 7 dorodnych marchwi
  • 7 cebul
  • 3 główki czosnku
  • 3 duże cukinie
  • 1 średnia dynia 

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania

Przygotuj naprawdę wielką michę - ja używam do tego celu ocynkowanej balii o pojemności 50l

Wszystkie warzywa poszatkuj na mandolinie lub innym urządzeniu do szatkowania.

Przygotuj zalewę, wymieszaj (nie musisz jej gotować) i zalej nią poszatkowane warzywa, dobrze wymieszaj i pozostaw na minimum 3h by puściły sok. 

Przemieszaj ponownie, spróbuj, czy Ci smakuje. Jeśli chcesz doprawić to teraz jest ten moment. Jeśli nie, wkładaj sałatkę do słoików upychając, pozostaw około 2cm od brzegów słoika.

Dopełnij wszystko sokiem pozostałym w misce. Jeśli go nie wystarczy (wszystko zależy od zawartości soków w warzywach) Przygotuj jeszcze jedną porcję zalewy i dolej do słoików tak, by zakrywała warzywa.

Zakręć słoiki i pasteryzuj w garnku 15 minut od momentu wrzenia.

Wyjmij i pozostaw słoiki do ostygnięcia przykryte ściereczką lub kocem.

Gdy ostygną sprawdź, czy wszystkie wieczka zassały, Opisz słoiki i gotowe.


Sprawdź pozostałe przetwory klikając zakłądkę PRZETWORY 





Komentarze