Cukinia z buraczkami do słoików na zimę |
Uwielbiam cukinię za jej uniwersalność. Co roku powtarzam sprawdzone przepisy z cukinią w roli głównej a dzisiaj mam dla Was przepis na cukinię w towarzystwie buraczków. To doskonałe połączenia, pasujące do obiadowych ziemniaków, makaronów czy kasz lub ryżu, jak lubisz.
Do jedzenia na zimno lub na ciepło, jak tradycyjne buraczki. Ja lubię je także jako dodatek do kanapki, do tortilli czy wrapów - zastosowań jest wiele.
Zatem jak zrobić cukinie z buraczkami do słoików na zimę?
użyłam
- 3 spore cukinie z ogrodu
- około 1kg buraków
- 3 duże cebule
Cukinia z buraczkami do słoików na zimę |
Zacznij od obrania buraków, potnij je w ćwiartki i ugotuj na parze około 20 minut.
W tym czasie umyj cukinie, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
Obierz cebule.
Cukinię i cebulę zetrzyj na grubych oczkach - u mnie z pomocą nakładki do szatkowania warzyw - trwało to 3 minuty
Ugotowane buraczki przestudź i również zetrzyj na tarce. Nie wylewaj wody z gotowania buraków.
Połącz wszystko razem, mieszając dodaj 2 łyżeczki soli.
Przygotuj zalewę:
1 szklanka octu
1 litr wody z gotowania buraczków
1,5 łyżeczki soli
7 łyżek cukru
Zagotuj.
Do wyparzonych słoików wrzuć po 4-5 ziarenek pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego
Nakładaj warzywa upychając.
Zalej zalewą, poczekaj, aż powietrze wyjdzie i dolej zalewy.
zakręć słoiki i pasteryzuj 20 minut..
Zalewy zostanie jeszcze sporo, wykorzystaj ją do innych przetworów z cukinii.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.