Seler naciowy kiszony - prawdziwy rarytas

 

seler naciowy kiszony
Seler naciowy - albo go kochasz, albo nienawidzisz. Ma silny aromat, dominuje w potrawach. 
Ja lubię, dodaję do koktajli, do sałatek, wyciskam sok, dodaję do przetworów i kiszę. Rośnie w moim ogrodzie i każdego roku mnie cieszy.
Tym razem jednak nie zrobiłam jak zwykle, lecz skorzystałam z przepisu zamieszczonego na facebooku na grupie Pozytywnie zakiszeni Pozytywnie zakiszeni 


seler naciowy kiszony

Wykonanie jest banalnie proste.

Składniki:
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 cytryny
Sposób wykonania:

łodygi selera naciowego kroimy w 0,5 cm plasterki i umieszczamy w słoiku, jeśli selera będzie za mało, to dokrawamy więcej
na wierzch słoika dodajemy miód, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek  i sól

Zalewamy zimną, przegotowaną wodą tak, aby poziom zalewy przykrywał seler naciowy.
Zamykamy słoik i potrząsamy aż do wymieszania składników
To już wszystko, wystarczy poczekać kilka dni i zajadać.

seler naciowy kiszony

Komentarze