seler naciowy kiszony |
Seler naciowy - albo go kochasz, albo nienawidzisz. Ma silny aromat, dominuje w potrawach.
Ja lubię, dodaję do koktajli, do sałatek, wyciskam sok, dodaję do przetworów i kiszę. Rośnie w moim ogrodzie i każdego roku mnie cieszy.
Tym razem jednak nie zrobiłam jak zwykle, lecz skorzystałam z przepisu zamieszczonego na facebooku na grupie Pozytywnie zakiszeni Pozytywnie zakiszeni
seler naciowy kiszony |
Wykonanie jest banalnie proste.
Składniki:
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 cytryny
Sposób wykonania:
łodygi selera naciowego kroimy w 0,5 cm plasterki i umieszczamy w słoiku, jeśli selera będzie za mało, to dokrawamy więcej
na wierzch słoika dodajemy miód, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i sól
Zalewamy zimną, przegotowaną wodą tak, aby poziom zalewy przykrywał seler naciowy.
Zamykamy słoik i potrząsamy aż do wymieszania składników
To już wszystko, wystarczy poczekać kilka dni i zajadać.
seler naciowy kiszony |
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.