Rzodkiewki kanapkowe do słoików na zimę

Rzodkiewki kanapkowe do słoików na zimę 

Są fenomenalne w smaku, ożywią najnudniejszą kanapkę. Idealne do przeróżnych sałatek i do wyjadania wprost ze słoika.

W tym roku rzodkiewki szczególnie obrodziły w moim ogrodzie. Robiłam już kiszone i konserwowe A dzisiaj czas na fenomenalne rzodkiewki kanapkowe do słoików.

RZODKIEWKI KANAPKOWE – SKŁADNIKI:

  • 5 pęczków rzodkiewek
  • 3 szkl. wody
  • 3 szkl. octu 10%
  • 2 szkl. cukru
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka łagodnego curry
  • 1 łyżka posiekanego czosnku 
  • 2 czubate łyżki soli

RZODKIEWKI KANAPKOWE – PRZEPIS:

Rzodkiewki myję, kroje w podłużne plastry, staram się, aby były równej grubości, wkładam ciasno do słoików. Im ciaśniej tym lepiej.

Zagotowuje marynatę z wody, octu, cukru, kurkumy, curry, czosnku, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i soli.

Gorącą marynatą zalewam rzodkiewki i od razu zakręcam. Wstawiam słoiki do garnka z gotującą się wodą. Pasteryzuję je około 10-15 minut. Wyjmuję, ustawiam na ręczniku i przykrywam ściereczką, aby wolno stygły.

Rano opisuję słoiczki.

Rzodkiewki kanapkowe do słoików na zimę 



Komentarze