Rzodkiewki kanapkowe do słoików na zimę |
Są fenomenalne w smaku, ożywią najnudniejszą kanapkę. Idealne do przeróżnych sałatek i do wyjadania wprost ze słoika.
W tym roku rzodkiewki szczególnie obrodziły w moim ogrodzie. Robiłam już kiszone i konserwowe A dzisiaj czas na fenomenalne rzodkiewki kanapkowe do słoików.
RZODKIEWKI KANAPKOWE – SKŁADNIKI:
- 5 pęczków rzodkiewek
- 3 szkl. wody
- 3 szkl. octu 10%
- 2 szkl. cukru
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1/2 łyżka kolorowego pieprzu
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka łagodnego curry
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 2 czubate łyżki soli
RZODKIEWKI KANAPKOWE – PRZEPIS:
Rzodkiewki myję, kroje w podłużne plastry, staram się, aby były równej grubości, wkładam ciasno do słoików. Im ciaśniej tym lepiej.
Zagotowuje marynatę z wody, octu, cukru, kurkumy, curry, czosnku, pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i soli.
Gorącą marynatą zalewam rzodkiewki i od razu zakręcam. Wstawiam słoiki do garnka z gotującą się wodą. Pasteryzuję je około 10-15 minut. Wyjmuję, ustawiam na ręczniku i przykrywam ściereczką, aby wolno stygły.
Rano opisuję słoiczki.
Rzodkiewki kanapkowe do słoików na zimę |
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.