Botwinka na zimę |
W czerwcu ogród nadaje tempo w zbieraniu plonów i przetwarzaniu na zimę.
Wczoraj przygotowywałam i pasteryzowałam sałatkę z kapusty a dzisiaj czas na botwinkę na zimowe barszcze.
Botwinka nie jest pracochłonna. Po prostu ucinaj liście buraczane jak najbliżej ziemi, wykorzystaj zarówno liście buraka liściowego, jak i korzeniowego. Możesz dodać kilka buraków, ja akurat nie miałam.
Umyj porządnie, odsącz i krój w na około centymetrowe kawałki, od razu wkładaj do wyparzonych wcześniej słoików.
Posiekaj koper, jeśli lubisz, to duuużo kopru i dodaj do każdego słoika.
Obierz i posiekaj drobno czosnek - u mnie na 11 sloików 300ml posiekałam dwie główki czosnku
dodaj do słoików.
do każdego słoika wlej około łyżeczki oliwy.
Przygotuj zaleweę
9 szklanek wody
2 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Sprawdź, czy smak Ci odpowiada.
Zagotuj zalewę i gorącą napełniaj słoiki.
Zakrec zakrętki i pasteryzuj.
Do garnka nalej wodę i ustaw w niej słoiki tak, by nakrętki były powyżej lustra wody.
Zacznij gotowacć Od momentu wrzenia zmniejsz płomień i pasteryzuj 20 minut.
Wyciągnij słoiki, przykryj ściereczką by nie styły zbyt szybko. Pozostaw do wystygnięcia. Zakrętki powinny zassać. Opisz słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.