Wspaniale puszyste,kremowr, zadziwiająco podobne w strukturze i smaku do tradycyjnych lodów rzemieślniczych.
Oto przepis na wyśmienite lody czekoladowe z fasoli.
Dzień wcześniej namocz dowolną fasolę - u mnie azuki
Ugotuj ją do miękkości. Najszybciej zrobisz to w szybkowarze.
Ostudź fasolę.
- 1 pełna szklanka ugotowanej fasoli
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 9 kropli stewii w płynie
- 2 łyżki masła orzechowego
Ilość słodzidła dostosuj do swoich preferencji smakowych.
Wszystkie składniki porządnie zblenduj na gładką masę. Użyj maszyny do lodów do zamrażania masy.
Jeśli nie masz maszyny, to co godzinę wciągaj na chwilę lody z zamrażarki, mieszaj i zamrażaj ponownie.
Do lodów możesz dodać dowolne dodatki, orzechy, owoce.
Po wyjęciu z zamrażarki daj lodom kilkanaście minut na ogrzanie - wśród składników nie ma gliceryny ani innych substancji, które pozwalają kroić czy formować gałki natychmiast po wyjęciu z zamrażarki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.