Usłyszałam ostatnio, od znajomej, że zawsze wyrzuca buraki, które zostały jej po zrobieniu zakwasu. Przyznam, że bardzo mnie zdziwiło to marnotrawstwo. To tak, jakby wypijać wodę z ogórków kiszonych a ogórki wyrzucać.
Chcę zatem pokazać jak można wykorzystać buraki z zakwasu do zrobienia bardzo smacznej surówki, która będzie świetnym dodatkiem do obiadu albo wypełnieniem do tortilli czy naleśników.
Cebule obieram, kroje w drobną kostkę i podsmażam na oleju lub oliwie.
Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne.
W malakserze ścieram na paski kiszone buraki oraz jabłka.
Przekładam do miski, dodaję majonez lub czosnek z oliwą, sok z ½ cytryny i skórkę, do tego smażoną cebulę. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję schłodzoną do obiadu.
- 700 ml kiszonych buraków
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 2-3 łyżki majonezu lub kilka łyżek oleju lub oliwy oraz przepuszczone przez praskę 1-3 ząbki czosnku
- sok z cytryny i skórka otarta z ½ skórki cytryny
- sól i czarny pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
Cebule obieram, kroje w drobną kostkę i podsmażam na oleju lub oliwie.
Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne.
W malakserze ścieram na paski kiszone buraki oraz jabłka.
Przekładam do miski, dodaję majonez lub czosnek z oliwą, sok z ½ cytryny i skórkę, do tego smażoną cebulę. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję schłodzoną do obiadu.
Sprawdź mój przepis na aromatyczny zakwas buraczany
zakwas-z-burakow |
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.