Z buraków z zakwasu

Usłyszałam ostatnio, od znajomej, że zawsze wyrzuca buraki, które zostały jej po zrobieniu zakwasu.  Przyznam, że bardzo mnie zdziwiło to marnotrawstwo. To tak, jakby wypijać wodę z ogórków kiszonych a ogórki wyrzucać.
Chcę zatem pokazać jak można wykorzystać buraki z zakwasu do zrobienia bardzo smacznej surówki, która będzie świetnym dodatkiem do obiadu albo wypełnieniem do tortilli czy naleśników.


  • 700 ml kiszonych buraków
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki majonezu lub kilka łyżek oleju lub oliwy oraz przepuszczone przez praskę 1-3 ząbki czosnku 
  • sok z cytryny i skórka otarta z ½ skórki cytryny
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy


Cebule obieram, kroje w drobną kostkę i podsmażam na oleju lub oliwie.

Jabłka obieram, wykrawam gniazda nasienne.

W malakserze ścieram na paski kiszone buraki oraz jabłka.

Przekładam do miski, dodaję majonez lub czosnek z oliwą, sok z ½ cytryny i skórkę, do tego smażoną cebulę. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję schłodzoną do obiadu.


Sprawdź mój przepis na aromatyczny zakwas buraczany

zakwas-z-burakow



Komentarze