Przepis pochodzi ze strony fejsbukowej Ullenka. Dziewczyna ma świetne wyczucie smaku i pomysły na dania roślinne.
Poniżej podaję oryginalny przepis jednak ja nie miałam akurat migdałów więc zmieliłam orzechy włoskie.
Składniki:
- 250g suchej soczewicy czerwonej
- 1 łyżeczka soli
- 25g zmielonych łusek babki płesznik/jajowatej
- 30g siemienia lnianego zmielonego
- 40g migdałów
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 100-120 ml wody
Sposób wykonania bułek śniadaniowych z soczewicy:
- migdały zmiel na mąkę
- namoczoną przez 4h soczewicę zmiksuj z wodą i solą na gładką masę by miała konsystencję luźnego ciasta i przełóż do miski
- dodaj suche składniki: babkę płesznik, siemię lniane, migdały i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dodaj baki płesznik i siemienia.
- uformuj 6 -8 kulek, mocz przy tym ręce w wodzie by nie przywierało
- piecz w temp 170-180 stC 25-30 minut.
Wykonanie tych bułeczek zajęło mi 8 minut Plus pieczenie.
Chyba najwięcej czasu poświęciłam na szukanie po kuchni paczek składnikami 😁
Proste szybkie i bez mąki 💛
Nigdy by mi do głowy nie przyszło, że z soczewicy można upiec takie apetyczne bułeczki! Zawsze podziwiam ludzi z fantazją kulinarną, ja jestem w stanie odtworzyć te nowatorskie przepisy, z wymyślaniem ich już znacznie gorzej ;)
OdpowiedzUsuńMoże nawet chętnie bym zrobiła, ale ta babka płesznik nieco mnie przeraża ;) Nie jestem pewna, czy ją tutaj dostanę.
Wszystkiego dobrego w Dniu Kobiet, Małgorzato :) Obyś miała piękny dzień :)
Kreatywność jest niekończona :-)
OdpowiedzUsuńŁuska babki płesznik lub babki jajowatej stała się u nas bardzo popularna wraz z modą na dietę ketogeniczną, w której brakuje błonnika. Mimo, że jemy bardziej roślinnie, to korzystamy z tej formy błonnika, świetnie się sprawdza przy wypiekach.
Pięknego dnia Tobie także!