Oczarował mnie wygląd tej zupy.
greenmorning.pl/czerwona-kapusta/
FIOLETOWA ZUPA KREM Z CZERWONEJ KAPUSTY
(przepyszna i rozgrzewająca)
Faktycznie taka jest, pyszna i rozgrzewająca.
Miałam połówkę niewielkiej czerwonej kapusty w lodówce a akurat trafiłam na greenmorning :-)
Przepis jest banalnie prosty, taki jak lubię, w thermomixie myk myk i gotowe.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki utartego świeżego imbiru
- 200-250 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 3-4 ziemniaki
- 3-4 szkl bulionu warzywnego
- pieprz, sól
- sok z pół cytryny
- 200 ml śmietany 18% (ta jest w oryginalnym przepisie, ja pominęłąm)
Sposób wykonania :
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę , imbir i czosnek. Posól. Smaż do zeszklenia cebuli (nie przypal) , dodaj paszatkowaną kapustę i smaż mieszając przez kolejne 2-3 minuty. Zalej 3 szkl bulionu, dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Zblenduj ze śmietaną ew. dodając więcej bulionu aby osiągnąć ulubiona konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i dużą ilością soku z cytryny.
Im więcej soku z cytryny tym zupa będzie bardziej różowa.
Nie robę tak cudnych zdjęć jak greenmorning, a moja zupa została udekorowana płatkami drożdżowymi i posiekaną rukolą.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.