Zapiekane karmelizowane marchewki z roślinną ricottą


Takie posiłki lubię! Słodka marchew, czosnkowy orzechowy sos a la roślinna ricotta, do tego chrupiące orzechy. Smaki eksplodują w ustach, prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Słowa ricotta użyłam wyłącznie dla zobrazowania struktury sosu, bo smakiem przewyższa wszelkie sery mleczne.
Tofu wędzone daje cudny posmak wędzonki w tle, ale bardzo dyskretnie. Wszystko wprost rozpływa się w ustach i zachwyca.

Wypróbuj koniecznie. 
Całość robi się błyskawicznie, smakuje bosko, nie ma dużo zmywania po gotowaniu, brzmi jak idealny posiłek :-)

Składniki:
  •  1 kg marchwi
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub kilka kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól i pierz do smaku
Roślinna ricotta :-)
  • 3/4 szklanki namoczonych orzechów nerkowca lub włoskich (zalej wrzątkiem na 15 minut by woda przykryła orzechy)
  • 250 g tofu wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka czubata płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżeczki mleka roślinnego dowolnego lub wody dla konsystencji 

Posypka
  • 1/3 szklanki nasion granatu (opcjonalnie), akurat nie miałam, ale wizualnie bardzo by mi pasowało
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni
  • ew. 1 łyżeczka oliwy 
Jak zrobić te pyszności :

Zapiekane karmelizowane marchewki z roślinną ricottą


Zacznij od umycia i obrania marchwi. Pokrój ją na pół lub ćwiartki wzdłuż.
Ułóż marchew na blasze piekarnika, dodaj syrop z agawy lub stewię, oliwę, przyprawy wraz z solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj dłońmi. Piecz 30  minut w 180stC.

W czasie pieczenia przygotuj roślinną ricottę. 
Wszystkie składniki umieść  w blenderze i blenduj do uzyskania gładkiej struktury bez drobinek. Dodaj mleko roślinne gdyby masa była zbyt gęsta. Ma być jak gęsty majonez.

Na talerzu rozsmaruj roślinną rocottę. Na niej połóż upieczone marchewki, udekoruj granatem, pietruszką i orzechami.

Obłędnie smakuje!
Następnym razem zrobię więcej by została mi porcja na rano do pracy :-)

Komentarze