Po zrobieniu mleka sojowego z ziaren pozostaje sporo okary, czyli wytłoczyn po mleku sojowym, tofu.
- 200g suchej okary
- 200g wrzątku
- 200 ml mleka sojowego
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 5 g błonnika lub 5g mąki
- 15 g kakao w proszku
- 250 g pasty orzechowej gładkiej
- słodzidło i sól do smaku (użyłam stewii w płynie)
- przyprawy np. laskę wanilii, aromat waniliowy
Jak zrobić sernik z okary sojowej
Okarę połączyć z wodą i mlekiem sojowym, zblendować.
Do masy dodać masło orzechowe, słodzidło , sól, przyprawy (dodać według własnego smaku).
Wymieszać całość po czym dodać skrobię i błonnik. Do miseczki odłożyć 2 pełne łyżki masy, dodać do niej kakao i wymieszać. Blaszkę 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Ja użyłam silikonowej więc piekłam bez papieru.
Masę kakaową wyłożyć na dno, na to wyłożyć resztę masy orzechowej.
Cały sernik z okary piec 50 minut w temp. 180 stC do zarumienienia.
Sernik wyciągnąć z pieca, wystudzić.
Sernik z okary można przystroić czekoladą, karmelem wegańskim lub inną ulubioną polewą. Ja nie zdążyłam, bo domownicy ciasto zjedli :-D
gdybyście jednak chcieli, podaję też sposób na karmel wegański z daktyli
Karmel wegański
- 150 g suszonych daktyli, bez pestek + woda
- 1 pełna łyżka pasty orzechowej (można dodać więcej w zależności, jak bardzo chcemy czuć orzechowy smak)
Daktyle zalać wrzątkiem by całkiem były przykryte wodą odstawić na 30 minut, po tym czasie odcedzić, dodać pastę orzechową i zblendować. Dodać sól do smaku, dla przełamania słodyczy.
Karmel gotowy.
Sernik (bez karmelu) 100 g: 280 kcal, T: 15,2 g, W: 17,20 g, B: 15 g
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.