Pyszny hummus z bobu


Wczesną wiosną, bardzo wczesną wiosną, bo na początku lutego, wysiewam do małych doniczek nasiona bobu by zaraz jak tylko osiągną wielkość około 20 cm przesadzić je do tunelu foliowego, gdzie już same będą sobie radzić aż do maja. W maju w zależności od pogody albo na początku albo na końcu miesiąca zbieram dojrzałe stronki i robię z ziarenek bobu ten przepyszny hummus a resztę mrożę.

SKŁADNIKI

  • 400 g bobu 
  • sól, pieprz hojnie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy extra
  • sok z połowy cytryny
  • 75g tahini
  • 100g natki pietruszki 
  • Ewentualnie kumin
  • dekoracja: jasny sezam, płatki chili


PRZYGOTOWANIE hummusu z bobu

Bób ugotuj na parze 15 minut od momentu wrzenia. Ta metoda gotowania bobu jest znacznie lepsza, bób jest smaczniejszy. 

Ostudź bób i obierz z łupinek,  odłóż kilka do dekoracji.

Bób wraz z pozostałymi składnikami poza dekoracją zblenduj na gładką pastę. Jeśli masa wydaje ci się zbyt sucha możesz dolać wody lub oliwy.

Wyłóż hummus z bobu do salaterki, posyp resztą bobu, uprażonym sezamem, płatkami chili, listkami pietruszki oraz polej oliwą.

Komentarze