Quische / kisz zapiekanka ze szpinakiem bez mąki

 

Quische / kisz zapiekanka ze szpinakiem bez mąki 

No to przyszła zima.

Wysiana kilka dni temu przy plus 10 stopniach Celsjusza w szklarni pietruszka została przykryta zimową agrowłókniną w tunelu foliowym.

Ponieważ w tych warunkach, gdy jest minus 18 ciężko cokolwiek w ogrodzie robić, zresztą to w ogóle nie ma sensu, to dzisiaj jeden z wielu sposobów wykorzystania zamrożonego w sezonie szpinaku.

Tradycyjna zapiekanka florentyńska quische, kisz ma ciasto kruche jako spód.

Ja dzisiaj wykorzystam ugotowane bataty do zrobienia spodu tej zapiekanki.

Co potrzebujesz

  • Około pół kilograma batatów u mnie to 3 sztuki
  • chlapka oliwy 
  • sól 
  • pieprz 
  • masło

Do tego 

  • dwie cebule 
  • pięć ząbków czosnku 
  • paczka zamrożonego szpinaku 
  • cztery jajka 
  • duży kubek 400 ml śmietany 12%
  • 1/3 gałki muszkatołowej startej 
  • odrobina soku z cytryny 
  • dwie kopiaste łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

Sposób przygotowania quische /kisz

Obierz i pokrój bataty a następnie ugotuj je do miękkości. Ja bataty gotuję na parze.

Przygotuj foremkę do zapiekanki, najlepiej gdyby miała wysokie brzegi, posmaruj foremkę oliwą i wysyp ugotowane bataty a następnie rozgnieć je tworząc spód zapiekanki.



W międzyczasie gdy bataty się gotują na patelni usmaż na maśle pokrojoną cebulę z czosnkiem, gdy już będą miękkie dodaj szpinak i chwilkę podsmaż odparowując sok.
Wyłóż na spód z batatów.



W misce zmieszaj jajka, śmietanę, sól ,pieprz, gałkę muszkatołową i nieco soku z cytryny, dodaj płatki drożdżowe nieaktywne i solidnie wymieszaj a następnie wyłóż na masę szpinakową.


Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut.




Ta zapiekanka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.



Komentarze