Pomidory w puszce - najłatwiejszy sposób

 


Pomidory w puszce
Jesienią po raz pierwszy zrobiłam własne pomidory do słoików w ten sposób. Okazało się być strzałem w dziesiątkę, pyszne jędrne można je wyjadać wprost ze słoika, można kłaść na kanapki, można dodawać do różnych potraw tak jak pomidory z puszki.

Okazuje się że nie trzeba ich obierać ze skórki co znacznie ułatwia przygotowanie.

Co potrzebujesz aby je przygotować

Wyparzone słoiki i zakrętki

Pomidory

1 łyżeczka soli

1 gałązka bazylii lub szałwii lub oregano

1 chlapka oliwy

Woda


Sposób przygotowania

Pokrój pomidory w ćwiartki, włóż do słoika upychając nieco dłońmi, wsyp łyżeczkę soli dodaj wybrane zioła, wlej chlapkę oliwy (około łyżki mniej więcej), uzupełnij wodą zostawiając centymetr od krawędzi słoika. 

Zakręć słoik.

Pasteryzuj w piekarniku wstawiając do zimnego piekarnika nastawiając temperaturę 120 stopni przez jedną godzinę.

Lub

Ustaw słoiki w garnku wyłożonym na dnie ściereczką, uzupełnij garnek wodą tak aby nakrętki słoików nie były zanurzone i doprowadź do wrzenia a następnie na niewielkim ogniu pasteryzuj przez 20 minut.




Komentarze