MELITZANES ME JAURTI
T臋skni臋 za s艂o艅cem i ciep艂em, za ogrodowym hamakiem i grzankami, za smakiem dojrzewaj膮cych na s艂o艅cu pomidor贸w 馃グ馃グ馃グ Dlatego prawdopodobnie nie艣wiadomie siegam po s艂oneczn膮 literatur臋. Zaczytuj臋 si臋 w ostatnim czasie w ksi膮偶kach o Grecji. Zacz臋艂o si臋 od "Wyspy" i potem "Pewnej sierpniowej nocy" Victorii Hislop. A potem trafilam na ksi膮偶k臋 "Kalimera. Grecka kuchnia rado艣ci " Dionizosa Sturisa i zapragn臋艂am posmakowa膰 tego wszystkiego, o czym tam pisze i przepad艂am 馃い
Ojeju, jakie to dobre!
Na pierwszy ogie艅 posz艂y melitzanes ma jauriti, czyli bak艂a偶any w jogurcie. S膮 tak pyszne, 偶e bez dokladki si臋 nie oby艂o a kilka godzin p贸藕niej jechali艣my do sklepu po kolejne bak艂a偶any!
Zreszt膮 sp贸jrzcie, jak zach臋caj膮co o tej potrawie pisze sam Autor:
"To przystawka serwowana na zimno, po kilkugodzinnej kwarantannie w lod贸wce. Ka偶dy z zaledwie kilku sk艂adnik贸w jest konieczny, 偶adnego nie mo偶e zabrakn膮膰. Bak艂a偶any, jogurt, czosnek, natka pietruszki, sok z cytryny, oliwa, s贸l i pieprz tworz膮 po艂膮czenie idealne. Podawaj z bagietk膮, 艣wie偶ym chlebem, pit膮, przed daniem g艂贸wnym, a tak偶e jako danie g艂贸wne – 艣wie偶y, energetyzuj膮cy lunch.
Upieczone bak艂a偶any, mi臋siste i oleiste zarazem, rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach. Surowy czosnek gwarantuje kilka dodatkowych smakowych decybeli, z kolei cytryn臋 i natk臋 pietruszki 艂膮czy trwa艂a, powszechnie znana przyja藕艅. Grecki jogurt, g臋sty i kwaskowaty, to delikatna chmurka – opatula wszystko i wynosi na smakowe wy偶yny.
Gdy jestem w tawernie, zawsze pytam o melitzanes me jaurti, bo to jedna z moich ulubionych greckich mezedes – cho膰 o jej autorstwo mog膮 si臋 wyk艂贸ca膰 r贸wnie偶 Turcy, Liba艅czycy, Maroka艅czycy, 呕ydzi,
Palesty艅czycy i wszyscy pozostali lokalsi z regionu wschodniego i po艂udniowego 艢r贸dziemnomorza
bez glutenu
Bak艂a偶any w jogurcie |
SK艁ADNIKI
- 3 du偶e bak艂a偶any lub 5 艣rednich
- 500 mililitr贸w jogurtu greckiego
- 2–3 z膮bki czosnku
- 3–4 艂y偶ki oliwy
- sok wyci艣ni臋ty z ½ cytryny
- 1 gar艣膰 natki pietruszki
- s贸l, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Umyte bak艂a偶any pokr贸j w grub膮 kostk臋, wrzu膰 do naczynia 偶aroodpornego, skrop oliw膮, dodaj s贸l i pieprz. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem na oko艂o 50 minut. Po oko艂o 20 minutach wyjmij i przemieszaj.
Upieczone bak艂a偶any – mi臋kkie i sflacza艂e – prze艂贸偶 do miski, zaczekaj, a偶 wystygn膮, i wstaw do lod贸wki.
W g艂臋bokiej misce wymieszaj jogurt z posiekan膮 natk膮 pietruszki, czosnkiem przeci艣ni臋tym przez prask臋, sokiem z cytryny, sol膮 i pieprzem. Dodaj sch艂odzone bak艂a偶any. Wymieszaj. Na wierzch wylej kilka dodatkowych kropli oliwy i wstaw na 2–3 godziny do lod贸wki."
Bak艂a偶any w jogurcie |
Czy偶 nie boskie?
Drug膮 porcj臋 z oszcz臋dno艣ci pr膮du poddusi艂am na patelni, pod przykryciem, cz臋sto mieszaj膮c, na niewielkim ogniu przez oko艂o 20 minut. Nie czeka艂am 馃槀
Komentarze
Prze艣lij komentarz
z uwagi na tre艣ci reklamowe zamieszczane w komentarzach w艂膮czone zosta艂o moderowanie komentarzy. Za reklamy dzi臋kujemy.