Melitzanes me jauriti czyli bak艂a偶any w jogurcie 馃挏馃挏馃挏馃挏

 ME­LIT­ZA­NES ME JAUR­TI

T臋skni臋 za s艂o艅cem i ciep艂em, za ogrodowym hamakiem i grzankami, za smakiem dojrzewaj膮cych na s艂o艅cu pomidor贸w 馃グ馃グ馃グ  Dlatego prawdopodobnie nie艣wiadomie siegam po s艂oneczn膮 literatur臋. Zaczytuj臋 si臋 w ostatnim czasie w ksi膮偶kach o Grecji. Zacz臋艂o si臋 od "Wyspy" i potem "Pewnej sierpniowej nocy" Victorii Hislop. A potem trafilam na ksi膮偶k臋 "Kalimera. Grecka kuchnia rado艣ci " Dionizosa Sturisa i zapragn臋艂am posmakowa膰 tego wszystkiego, o czym tam pisze i przepad艂am 馃い

Ojeju, jakie to dobre!

Na pierwszy ogie艅 posz艂y melitzanes ma jauriti, czyli ba­k艂a­偶a­ny w jo­gur­cie.  S膮 tak pyszne, 偶e bez dokladki si臋 nie oby艂o a kilka godzin p贸藕niej jechali艣my do sklepu po kolejne bak艂a偶any!

Zreszt膮 sp贸jrzcie, jak zach臋caj膮co o tej potrawie pisze sam Autor:

"To przy­staw­ka ser­wo­wa­na na zimno, po kil­ku­go­dzin­nej kwa­ran­tan­nie w lo­d贸w­ce. Ka偶dy z za­le­d­wie kilku sk艂ad­ni­k贸w jest ko­niecz­ny, 偶ad­ne­go nie mo偶e za­brak­n膮膰. Ba­k艂a­偶a­ny, jo­gurt, czo­snek, natka pie­trusz­ki, sok z cy­try­ny, oliwa, s贸l i pieprz two­rz膮 po­艂膮­cze­nie ide­al­ne. Po­da­waj z ba­giet­k膮, 艣wie­偶ym chle­bem, pit膮, przed da­niem g艂贸w­nym, a tak偶e jako danie g艂贸w­ne – 艣wie­偶y, ener­ge­ty­zu­j膮­cy lunch.

Upie­czo­ne ba­k艂a­偶a­ny, mi臋­si­ste i ole­iste za­ra­zem, roz­p艂y­wa­j膮 si臋 w ustach. Su­ro­wy czo­snek gwa­ran­tu­je kilka do­dat­ko­wych sma­ko­wych de­cy­be­li, z kolei cy­try­n臋 i natk臋 pie­trusz­ki 艂膮czy trwa­艂a, po­wszech­nie znana przy­ja藕艅. Grec­ki jo­gurt, g臋sty i kwa­sko­wa­ty, to de­li­kat­na chmur­ka – opa­tu­la wszyst­ko i wy­no­si na sma­ko­we wy­偶y­ny.

Gdy je­stem w ta­wer­nie, za­wsze pytam o me­lit­za­nes me jaur­ti, bo to jedna z moich ulu­bio­nych grec­kich me­ze­des – cho膰 o jej au­tor­stwo mog膮 si臋 wy­k艂贸­ca膰 r贸w­nie偶 Turcy, Li­ba艅­czy­cy, Ma­ro­ka艅­czy­cy, 呕ydzi,

Pa­le­sty艅­czy­cy i wszy­scy po­zo­sta­li lo­kal­si z re­gio­nu wschod­nie­go i po­艂u­dnio­we­go 艢r贸d­ziem­no­mo­rza

bez glu­te­nu

Ba­k艂a­偶a­ny w jo­gur­cie 


 SK艁AD­NI­KI

  • 3 du偶e ba­k艂a­偶a­ny lub 5 艣red­nich
  • 500 mi­li­li­tr贸w jo­gur­tu grec­kie­go
  • 2–3 z膮bki czosn­ku
  • 3–4 艂y偶ki oliwy
  • sok wy­ci­艣ni臋­ty z ½ cy­try­ny
  • 1 gar艣膰 natki pie­trusz­ki
  • s贸l, pieprz

PRZY­GO­TO­WA­NIE

Umyte ba­k艂a­偶a­ny po­kr贸j w grub膮 kost­k臋, wrzu膰 do na­czy­nia 偶a­ro­od­por­ne­go, skrop oliw膮, dodaj s贸l i pieprz. Wstaw do pie­kar­ni­ka roz­grza­ne­go do 180 stop­ni Cel­sju­sza z ter­mo­obie­giem na oko艂o 50 minut. Po oko艂o 20 mi­nu­tach wyj­mij i prze­mie­szaj.

Upieczone ba­k艂a­偶a­ny – mi臋k­kie i sfla­cza­艂e – prze­艂贸偶 do miski, za­cze­kaj, a偶 wy­sty­gn膮, i wstaw do lo­d贸w­ki.

W g艂臋­bo­kiej misce wy­mie­szaj jo­gurt z po­sie­ka­n膮 natk膮 pie­trusz­ki, czosn­kiem prze­ci­艣ni臋­tym przez pra­sk臋, so­kiem z cy­try­ny, sol膮 i pie­przem. Dodaj sch艂o­dzo­ne ba­k艂a­偶a­ny. Wy­mie­szaj. Na wierzch wylej kilka do­dat­ko­wych kro­pli oliwy i wstaw na 2–3 go­dzi­ny do lo­d贸w­ki."

Bak艂a偶any w jogurcie 


Czy偶 nie boskie?

Drug膮 porcj臋 z oszcz臋dno艣ci pr膮du poddusi艂am na patelni, pod przykryciem, cz臋sto mieszaj膮c, na niewielkim ogniu przez oko艂o 20 minut. Nie czeka艂am 馃槀


Komentarze