Zimowa zupa z soczewicy

zimowa zupa z soczewicy


  Gdy za oknem zimno i wyjadamy zapasy ze spiżarni, nie może zabraknąć tej gęstej, pożywnej zimowej zupy z soczewicy.

Można ją jeść bez znudzenia na śniadanie, obiad i kolację. Zabieram ją także w słoiku do pracy.

Nie ma znaczenia, czy masz soczewicę zieloną czy czerwoną, obie smakują perfekcyjnie. Zupa fantastycznie rozgrzewa. Spróbuj koniecznie i daj znać, czy tez Ci tak zasmakuje.

Sposób wykonania rozpisałam na thermomix, ale bez niego też sobie świetnie poradzisz siekając warzywa ręcznie i zaczynając od podsmażenia warzyw w garnku.

Oto potrzebne składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów ze słoika
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 70g koncentratu bulionu warzywnego
  • 2l wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano i tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego

dodatkowo do posypania gotowej zupy na talerzu natka pietruszki


Wykonanie:

Soczewicy nie trzeba namaczać.

Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. pokrój na większe części, włóż do naczynia Thermomix i miksuj czas 15s/obr.4-5
Do naczynia Thermomix włóż masło, ziele angielskie, liść laurowy podduszaj całość czas 4 min/Varoma lub 120 stopni/obr wsteczne 1.

Całość zalej wodą, dodaj koncentrat bulionu domowej roboty, soczewicę, sól, pieprz, oregano i tymianek, pomidory wraz zalewą, przecier pomidorowy, gotuj 30 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.

Zupę na talerzu posypujemy natką pietruszki.



zimowa zupa z soczewicy

Komentarze