zimowa zupa z soczewicy |
Gdy za oknem zimno i wyjadamy zapasy ze spiżarni, nie może zabraknąć tej gęstej, pożywnej zimowej zupy z soczewicy.
Można ją jeść bez znudzenia na śniadanie, obiad i kolację. Zabieram ją także w słoiku do pracy.
Nie ma znaczenia, czy masz soczewicę zieloną czy czerwoną, obie smakują perfekcyjnie. Zupa fantastycznie rozgrzewa. Spróbuj koniecznie i daj znać, czy tez Ci tak zasmakuje.
Nie ma znaczenia, czy masz soczewicę zieloną czy czerwoną, obie smakują perfekcyjnie. Zupa fantastycznie rozgrzewa. Spróbuj koniecznie i daj znać, czy tez Ci tak zasmakuje.
Sposób wykonania rozpisałam na thermomix, ale bez niego też sobie świetnie poradzisz siekając warzywa ręcznie i zaczynając od podsmażenia warzyw w garnku.
Oto potrzebne składniki
dodatkowo do posypania gotowej zupy na talerzu natka pietruszki
Wykonanie:
Soczewicy nie trzeba namaczać.
Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. pokrój na większe części, włóż do naczynia Thermomix i miksuj czas 15s/obr.4-5
Oto potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- 150 g zielonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g pomidorów ze słoika
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 70g koncentratu bulionu warzywnego
- 2l wody
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano i tymianku
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
dodatkowo do posypania gotowej zupy na talerzu natka pietruszki
Wykonanie:
Soczewicy nie trzeba namaczać.
Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. pokrój na większe części, włóż do naczynia Thermomix i miksuj czas 15s/obr.4-5
Do naczynia Thermomix włóż masło, ziele angielskie, liść laurowy podduszaj całość czas 4 min/Varoma lub 120 stopni/obr wsteczne 1.
Całość zalej wodą, dodaj koncentrat bulionu domowej roboty, soczewicę, sól, pieprz, oregano i tymianek, pomidory wraz zalewą, przecier pomidorowy, gotuj 30 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.
Zupę na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Całość zalej wodą, dodaj koncentrat bulionu domowej roboty, soczewicę, sól, pieprz, oregano i tymianek, pomidory wraz zalewą, przecier pomidorowy, gotuj 30 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.
Zupę na talerzu posypujemy natką pietruszki.
zimowa zupa z soczewicy |
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.