Brokuly karmelizowane z czosnkiem


W prostocie tkwi siła.  W tym daniu jest tyle pasujących do siebie smaków!

U nas dzisiaj jako dodatek do żółtego ryżu z cukiniowym leczo że spiżarni.  Kolorowy, roślinny talerz to jest to, co lubię.

Slodki smak to nie zasługa karmelu lecz  nutom z sosu teryaki.

Karmelizowane brokuły

 Składniki

  • 3 łyżeczki oliwy
  • 2 głowki brokułów wraz z lodygami  obranymi i pokrojonymi w cząstki
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 
  • Pieprz i sól do smaku
  • 1-2  łyżki sosu teriyaki


Do polania na talerzu ew. 2 łyżeczki soku z cytryny


Brokuly ugotuj na parze tak, by pozostaly jędrne. Zwykle maksymalnie przez 10 minut.

Na większej patelni rozgrzej oliwę, dodaj brokuły i czosnek, smaż mieszając kilka minut, dodaj pozostałe skladnikii smaż aż pojawią się brazowe ślady przypieczenia.


Podawaj od razu. Pasuje na obiad, na kolację a nawet na śniadanie. Smacznego!


Komentarze