Praliny z fasoli, ryżu, orzechów i daktyli


Na powitanie Nowego Roku  Bardzo dobre!


Składniki na praliny z fasoli, ryżu, orzechów i daktyli

  • 150 g drobnej fasoli suchej
  • 300 g wody, wrzącej do namoczenia fasoli
  • 150 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 50 g rodzynek sułtanek
  • 50 g żurawiny, suszonej
  • 150 g orzechów, całych, mieszanych (np. włoskich, migdałów, laskowych, brazylijskich, pekan)
  • 100 g ryżu
  • 700 g wody
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki chili
  • ziarna sezamu, wiórki kokosowe do obtaczania kulek

Sposób przygotowania

fasolę zalej 300g wrzątku i mocz minimum 30 minut

Po tym czasie fasolę odcedzić.

orzechy rozdrobnij ( w TM4 s/obr. 6)

daktyle, rodzynki i żurawinę, zmiksuj (w TM 30 s/obr. 9)

Ryż opłucz pod bieżącą wodą

Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj namoczoną fasolę, ryż i gotuj 40 min/100°C/obr. 0.5. 

Dodaj wcześniej zmiksowane daktyle z rodzynkami i żurawiną, rozdrobnione orzechy, słonecznik, siemię lniane, cynamon, kakao i chili.

Wszystkie składniki dokładnie przemieszaj 

Z powstałej masy formuj kulki (Ø 3 cm), obtaczaj w sezamie, wiórkach lub kakao. Kulki odstaw do lodówki na min.  30 min. 

Komentarze