Na powitanie Nowego Roku Bardzo dobre!
Składniki na praliny z fasoli, ryżu, orzechów i daktyli
- 150 g drobnej fasoli suchej
- 300 g wody, wrzącej do namoczenia fasoli
- 150 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 50 g rodzynek sułtanek
- 50 g żurawiny, suszonej
- 150 g orzechów, całych, mieszanych (np. włoskich, migdałów, laskowych, brazylijskich, pekan)
- 100 g ryżu
- 700 g wody
- 20 g ziaren słonecznika
- 20 g siemienia lnianego
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- ½ łyżeczki chili
- ziarna sezamu, wiórki kokosowe do obtaczania kulek
Sposób przygotowania
fasolę zalej 300g wrzątku i mocz minimum 30 minut
Po tym czasie fasolę odcedzić.
orzechy rozdrobnij ( w TM4 s/obr. 6)
daktyle, rodzynki i żurawinę, zmiksuj (w TM 30 s/obr. 9)
Ryż opłucz pod bieżącą wodą
Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj namoczoną fasolę, ryż i gotuj 40 min/100°C/obr. 0.5.
Dodaj wcześniej zmiksowane daktyle z rodzynkami i żurawiną, rozdrobnione orzechy, słonecznik, siemię lniane, cynamon, kakao i chili.
Wszystkie składniki dokładnie przemieszaj
Z powstałej masy formuj kulki (Ø 3 cm), obtaczaj w sezamie, wiórkach lub kakao. Kulki odstaw do lodówki na min. 30 min.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.