Obłędna zupa czosnkowa

 

Z tą zupą wiążą się wspomnienia kilku wycieczek na pogranicze polsko - czeskie. W Czechach bowiem po raz pierwszy jadłam

 zupę czosnkową

Ta, którą Wam dziś przedstawiam, to wynik wielu prób i kombinacji. Nie było łatwo odwzorować smak wspomnień. 

Przepis przygotowalam na thermomix,  ale z łatwością wykonacie go tradycyjnie w garnku, patelni i blenderem.



Składniki

  • 1 duża cebula
  • Pół główki czosnku, plus 2-3 ząbki do podsmażenia
  • 70 g masła
  • 3 cienkie kromki chleba wieloziarnistego 
  • 70 g mąki pszennej
  • 1l wody
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu domowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • natka pietruszki posiekaną do,posypania na talerzu
  • Około plaska łyżka startego sera twardego do,posypania na talerzu


Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić 5 s/obr. 5. 

Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 7 min/120°C/obr. 1. 

W tym czasie chleb pokroić w 1 cm kostkę, podsmażyć z masłem na patelni by zrobiły się chrupiące.

Dodać do naczynia miksującego mąkę, gotować 5 min/100°C/obr. 2.

Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować 15 min/98°C/obr. 2.5.

Dodać śmietanę i ocet, zmiksować 30 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty. 

Przelać do talerzy, posypać serem, natką i grzankami.



Komentarze