Z tą zupą wiążą się wspomnienia kilku wycieczek na pogranicze polsko - czeskie. W Czechach bowiem po raz pierwszy jadłam
zupę czosnkową
Ta, którą Wam dziś przedstawiam, to wynik wielu prób i kombinacji. Nie było łatwo odwzorować smak wspomnień.
Przepis przygotowalam na thermomix, ale z łatwością wykonacie go tradycyjnie w garnku, patelni i blenderem.
Składniki
- 1 duża cebula
- Pół główki czosnku, plus 2-3 ząbki do podsmażenia
- 70 g masła
- 3 cienkie kromki chleba wieloziarnistego
- 70 g mąki pszennej
- 1l wody
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu domowego
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- natka pietruszki posiekaną do,posypania na talerzu
- Około plaska łyżka startego sera twardego do,posypania na talerzu
Sposób przygotowania
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
W tym czasie chleb pokroić w 1 cm kostkę, podsmażyć z masłem na patelni by zrobiły się chrupiące.
Dodać do naczynia miksującego mąkę, gotować 5 min/100°C/obr. 2.
Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować 15 min/98°C/obr. 2.5.
Dodać śmietanę i ocet, zmiksować 30 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.
Przelać do talerzy, posypać serem, natką i grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.