Robienie tej granoli zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia wszystkich nasion i orzechów.
Z podanych ilosci wychodzi spora porcja- słoik na zdjęciu ma 4 l pojemności.
Następnego dnia mieszamy z pozostałymi składnikami i suszymy w suszarce do owoców i warzyw, grzybów.
U mnie suszarka często jest w użyciu, takze zimą, gdy robię np. moje pieczywo chrupkie KLIK
Lista składników potrzebny do przygotowania
Domowej granoli
- 2 szklanki namoczonej przez noc kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szklanka namoczonych płatków owsianych górskich
- 1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca
- 1 szklanka namoczonych migdałów
- 2 łyżki nasion dyni
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 1 garść posiekanych daktyli
- 2 łyżki suszonych żurawina
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 2 łyżki suszonych malin
- 2 łyżki rodzynek
- 30 g czyli jedna duża łyżka z czubkiem białka roślinnego
- 2 solidne łyżki tahini
- 3-5 łyżek miodu, zależnie czy lubisz bardziej czy mniej slodko
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Solidnie to wszystko wymieszaj
Wyłóż na tacki suszarki do owoców i susz w temperaturze poniżej 50 stopni przez 6-7 godzin lub do momentu w którym twoja granola jest całkowicie sucha.
Możesz też użyć piekarnika, wtedy wyłóż na dużą blachę z piekarnika warstwa granoli i susz na najniższej temperaturze przy użyciu termoobiegu aż do wysuszenia.
Pokrusz uzyskaną granolę i przełóż do zamykanego pojemnika. Jeśli masz pewnosc, ze granola jest dobrze wysuszoną, może stać w szafce kuchennej. Jednak gdy czujesz nieco wilgoci, trzymaj pojemnik w lodówce by ewentualna pozostała wilgoć nie spowodowała pleśnienia. Albo jeszcze dla pewności dosusz.
Białko, którego używam jest w 100% roślinne, wolne od GMO i wszelkich szkodliwych dodatków i jest całkowicie polskiej produkcji.
W granoli daje pyszny czekoladowy smak i aromat.
TUTAJ zamówisz je z 10%rabatem
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.