Domowa granola

  

 Robienie tej granoli zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia wszystkich nasion i orzechów. 

Z podanych ilosci wychodzi spora porcja- słoik na zdjęciu ma 4 l pojemności.

Następnego dnia mieszamy z pozostałymi składnikami i suszymy w suszarce do owoców i warzyw, grzybów.

 U mnie suszarka często jest w użyciu, takze zimą, gdy robię np. moje pieczywo chrupkie KLIK 

Lista składników potrzebny do przygotowania 

Domowej granoli


  • 2 szklanki namoczonej przez noc kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka namoczonych płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca
  • 1 szklanka namoczonych migdałów
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 garść posiekanych daktyli
  • 2 łyżki suszonych żurawina
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 2 łyżki suszonych malin 
  • 2 łyżki rodzynek
  • 30 g czyli jedna duża łyżka z czubkiem białka roślinnego 
  • 2 solidne łyżki tahini
  • 3-5 łyżek miodu, zależnie czy lubisz bardziej czy mniej slodko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Solidnie to wszystko wymieszaj

Wyłóż na tacki suszarki do owoców i susz w temperaturze poniżej 50 stopni przez 6-7 godzin lub do momentu w którym twoja granola jest całkowicie sucha.

Możesz też użyć piekarnika, wtedy wyłóż na dużą blachę z piekarnika warstwa granoli i susz na najniższej temperaturze przy użyciu termoobiegu aż do wysuszenia.

Pokrusz uzyskaną granolę i przełóż do zamykanego pojemnika. Jeśli  masz pewnosc, ze granola jest dobrze wysuszoną, może stać w szafce kuchennej. Jednak gdy czujesz nieco wilgoci, trzymaj pojemnik w lodówce by ewentualna pozostała wilgoć nie spowodowała pleśnienia. Albo jeszcze dla pewności dosusz.


Białko, którego używam jest w 100% roślinne, wolne od GMO i wszelkich szkodliwych dodatków i jest całkowicie polskiej produkcji.

W granoli daje pyszny czekoladowy smak i aromat.

 TUTAJ zamówisz je z 10%rabatem 




Komentarze