Chleb wieloziarnisty |
Z mąki,pszenno -żytniej, którą niedawno przygotowalam w domu upiekłam chleb z dodatkiem siemienia lnianego i ziaren slonecznika.
Kolor chleba dala nie tylko mąka ale także nasiona babki plesznik, będące jednocześnie świetnym źródłem błonnika.
Chleb z użyciem malaksera robi się niema sam.
ważny jest czas wyrastania ciasta, nie przyspieszaj tego procesu.
Ten chleb wieloziarnisty świetnie smakuje z wegańskim serem do pizzy z pomidorem i kielkami 🍔
Składniki na chleb wieloziarnisty
- 40g siemienia lnianego
- 1 czubata łyżeka łupin babki płesznik
- 10 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 150g mąki domowej pszenno-żytniej
- 400 g mąki pszennej
- 10 g oliwy
- 100 g ziaren słonecznika
- lub 100 g pestek dyni
- 250 - 300 g ccieplej wody
- 1 łyżeczka soli
Chleb wieloziarnisty przed wyrośnięciem |
Wszystkie składniki włóż do malaksera, mieszaj do,połączenia składników w ciasto, które nie klei się do rąk. Jeśli potrzeba, dodaj więcej wody.
Formę keksową natłuść i wysyp łupinami babki płesznik (zamiast bulki tartej)
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 40-50 stC i pozwol chlebowi wyrosnąć przez 50 minut
Jeśli wcześniej zauważysz, że ciasto mocno wyrosło, skroc czas wyrastania.
Rozgrzej piekarnik do 180 stC i piecz chleb przez 50 minut.
Chleb wieloziarnisty po upieczeniu |
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.