Chleb wieloziarnisty

 

Chleb wieloziarnisty

Z mąki,pszenno -żytniej, którą niedawno przygotowalam w domu upiekłam chleb z dodatkiem siemienia lnianego i ziaren slonecznika. 

Kolor chleba dala nie tylko mąka ale także nasiona babki plesznik, będące jednocześnie świetnym źródłem błonnika.

Chleb z użyciem malaksera robi się niema sam.

ważny jest czas wyrastania ciasta, nie przyspieszaj tego procesu.

Ten chleb wieloziarnisty świetnie smakuje z wegańskim serem do pizzy z pomidorem i kielkami 🍔


Składniki na chleb wieloziarnisty

  • 40g siemienia lnianego
  • 1 czubata łyżeka łupin babki płesznik
  • 10 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150g mąki domowej pszenno-żytniej
  • 400 g mąki pszennej
  • 10 g oliwy 
  • 100 g ziaren słonecznika
  • lub 100 g pestek dyni
  • 250 - 300 g ccieplej wody
  • 1 łyżeczka soli

Chleb wieloziarnisty przed wyrośnięciem


Wszystkie składniki włóż do malaksera,  mieszaj do,połączenia składników w ciasto, które nie klei się do rąk.  Jeśli potrzeba, dodaj więcej wody.

Formę keksową natłuść i wysyp łupinami babki płesznik (zamiast bulki tartej)

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 40-50 stC i pozwol chlebowi wyrosnąć przez 50 minut

Jeśli wcześniej zauważysz, że ciasto mocno wyrosło,  skroc czas wyrastania.

Rozgrzej piekarnik do 180 stC i piecz chleb przez 50 minut.

Chleb wieloziarnisty po upieczeniu



Komentarze