Bananowiec |
Ciasto bananowe to jedno z łatwiejszych i przepysznych ciast. Im dojrzalsze banany zastosujesz tym jest smaczniejsze. Do tego dużo kakao. A jakby było za mało, zawsze możesz polać polewą z czekolady i śmietanki 🙂
Ja zrobilam bez polewy, za to podałam z łyżeczką konfitury z cukinii
Bananowiec idealnie pasuje do niedzielnej kawy 🤎
Bananowiec
Zacznij od nastawienia piekarnika na 170stC
Do malaksera włóż 4 bardzo dojrzale banany. Rozdrobnij.
Dodaj
- 300g mąki
- 1 łyżka kopiasta kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 5 jajek
- 100g oliwy
Wymieszaj wszystko na średnich obrotach do połączenia składników.
Do formy keksową, natłuszczonej i wysypanej np. łuską babki plesznik (zamiast bulki tartej), wylej masę.
Piecz 1h.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź zanim pokroisz
Do tego ciasta użyłam jajek mrożonych, oczywiście po rozmrożeniu 🙃
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.