Bananowiec

Bananowiec

 Ciasto bananowe to jedno z łatwiejszych i przepysznych ciast.  Im dojrzalsze banany zastosujesz tym jest smaczniejsze. Do tego dużo kakao. A jakby było za mało, zawsze możesz polać polewą z czekolady i śmietanki 🙂

Ja zrobilam bez polewy, za to podałam z łyżeczką konfitury z cukinii


Bananowiec idealnie pasuje do niedzielnej kawy 🤎

Bananowiec


Zacznij od nastawienia piekarnika na 170stC

Do malaksera włóż 4 bardzo dojrzale banany. Rozdrobnij.

Dodaj 

  • 300g mąki 
  • 1 łyżka kopiasta kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 5 jajek
  • 100g oliwy

Wymieszaj wszystko na średnich obrotach do połączenia składników.

Do formy keksową, natłuszczonej i wysypanej np. łuską babki plesznik (zamiast bulki tartej), wylej masę.



Piecz 1h.

Po wyjęciu z piekarnika ostudź zanim pokroisz




Do tego ciasta użyłam jajek mrożonych,  oczywiście po rozmrożeniu 🙃








Komentarze