Antyoksydacyjne smoothie

 


Właśnie dla takich smaków zimą potrzebuję mrozić w sezonie owoce z mojego ogrodu. To dla tych mrożonek poświecam mój czas i energię przez większą część roku. Zimą tak samo, a może zwłaszcza zimą, potrzebujemy jeść i pić warzywa i owoce o działaniu przeciwzapalnym, nie tylko chroniącym przez przeziębieniami lecz chroniącymi nas przed utrwalonymi stanami zapalnymi, mogącymi się w przyszłości przekształcić w poważne zachorowania.

Picie takich szejków, smoothie czy koktajli poprawia nam zdrowie i zapobiega chorobom, warto przed wyjściem do pracy przeznaczyć te 4 minuty na zblendowanie koktajlu.

Do tego przepisu potrzebujesz blendera o dużej mocy.

Smak jest bogaty, znajdziesz tu słodycz ananasa i malin, kwasowość cytryny i lekką ostrość imbiru.

Składniki potrzebne do tego wspaniałego 

antyoksydacyjnego smoothie:

  • Połowa dojrzałego ananasa pokrojonego w kostkę uwaga Nie wyrzucaj środka ananasa.
  • 1 szklanka malin, mogą być mrożone,
  • 1 szkalnka jagód (jak nie masz jagód ewentualnie mogą być borówki ale jagody są lepsze)
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • Sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • Kawalek świeżej kurkumy (oczywiście jeśli nie masz to daj łyżeczkę sproszkowanej)
  • 3 listki świeżej mięty


Zmiksuj wszystko na gładko.

Ciesz się smakiem i zdrowiem!

Jeśli uznasz, że wolisz smoothie bardziej plynne, dolej więcej wody lub soku jabłkowego.

Nie przecedzam tego szejków aby zachować błonnik 🍋🍍🍎


Komentarze