Wegański ser do pizzy


W tym przepisie bardzo wszystko ułatwia urządzenie typu lidlomix, thermomix i inne. Wszystko, co musimy zrobić, to wrzucić do naczynia wszystkie składniki, zmiksować, zagotować i gotowe.

Brudzimy tylko jedno naczynie i wszystko trwa zaledwie 18 minut.

Oczywiście jeśli masz pod ręką tylko blender typu żyrafa, to też dasz sobie radę, tylko zajmie Ci to więcej czasu.

Ser natomiast jest pyszny, kremowy, dający się łatwo rozsmarować. 

Możemy używać go do pizzy, do kanapek, do posmarowania liscia sałaty, do warzyw na ciepło,  i do wielu innych.


Co potrzebujesz aby zrobić wegański ser do pizzy:

  • 250 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 1 średnia marchewka
  • 1  łyżeczka soli
  • 10 g oliwy 
  • 1mduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej

Sposób przygotowania 

Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, rozdrobnić 5 s/obr. 5. 

Składniki zgarnąć szpatułką ze ścianek na dno naczynia miksującego, 

dusić 19 min/100°C/obr. 1.

Zmiksowac 1 min poz 9

Przelozyć do pojemnika, ostudzić. Przechowywać w lodówce do 7 dni.

Komentarze