Marcepanowe praliny na Sylwestra i inne okazje

 Wspaniały przepis na domowe marcepanowe praliny. Pyszne, zdecydowanie do powtarzania przy różnych okazjach a także w podarunku, na prezent.

Tak szybkie i proste w wykonaniu, ze każdy sobie poradzi.


Składniki na marcepanowe praliny:

  • 200 g cukru
  • 200 g migdałów, w płatkach
  • 50 g likieru Amaretto
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego, naturalnego
  • kakao do obtoczenia pralinek



Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego wsypać cukier i migdały, zmielić 20 s/obr. 10. 

Zgarnąć szpatułką ze ścianek na dno naczynia, zmielić ponownie 20 s/obr. 7.

Dodać Amaretto i aromat migdałowy, zmiksować 20 s/obr. 7, 

zgarnąć ze ścianek na dno naczynia, zmiksować ponownie 20 s/obr. 7. 

zgarnąć ze ścianek na dno naczynia, zmiksować ponownie 20 s/obr. 7. Tak, dwa razy 😇

Z powstałego marcepanu formować kulki (Ø 2,5 cm), obtaczać w kakao. 

Na prezent ułożyć w papierowych papilotkach.





Komentarze