Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.kulinarneprzygodygatity.pl
Jej autorstwa jest tak że to cudowne zdjęcie!
Trafiłam na przepis na pastę paprykową szukając inspiracji i pomysłu na 5 kg papryki z ogrodu.
To ostatnia papryka w tym sezonie, jako świeża nie może być zbyt długo przechowywana i oczywiście nie mam aż tyle miejsca w lodówce, zatem trzeba ją w całości spożytkować od razu.
Zrobię z niej tę pastę oraz część wykorzystam do śniadania z serkiem twarogowym i przyprawami a także jutro jajecznicę z papryką coś ala szakszuka i może jeszcze coś zostanie na przykład na zupę toskańsku lub zupę paprykową i śniadaniowo-obiadową zapiekankę farmerską.
Do przygotowania tej pysznej pasty paprykowej potrzebujesz:
- 2 kg czerwonej papryki słodkiej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
W oryginalnym przepisie wszystkie składniki długo gotujemy na wolnym ogniu. Można to zrobić w wolnowarze a potem wszystko zblendowac, ja jednak chciałam pastę mieć NATYCHMIAST 😇
Dlatego zrobiłam z połowy porcji, mój thermomix tyle pomieścił.
- do TM wlałam oliwę
- dodalam przekrojoną na ćwiartki cebulę i obrane ząbki czosnku
- rozdrobnilam 3 sek poz 4
- smażyłam 5 min obr 2
- dodalam pokrojoną ósemkimpaprykę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu
- rozdrobniłam 4 sek poz 8
- gotowałam 20 min poz 2 varoma
- na koniec zblendowalam 10 sek poz 10
- Przelałam do słoiczków (wyszło mi 5 o pojemności od 200 do 300ml)
- Pasteryzowałam w garnku przez 20 minut.
Wspanialy przepis, pasta wyszła doskonala!
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.