Pyszna warzywna zapiekanka - lepsza niż pizza!

Bardzo lubię warzywne zapiekanki, zwłaszcza jak są naprawdę pyszne. Ta wersja jest bogata w smaki i naprawdę wyśmienita. Robi się ją błyskawicznie. Z uwagi na składniki jest też bogata odżywczo, ma wszystko, co pełnowartościowy posiłek powinien zawierać. Możesz ją zjeść bezpośrednio po upieczeniu z ulubionym sosem lub samą. Na ciepło jest rewelacyjna. Odgrzana następnego dnia w mikrofali też. Wykorzystalam ostatnie warzywa z ogrodu, por, ktory przechował się rosnąć w tunelu foliowym, jajka od naszych kur. Ziemniaki wykopałam z grządki przed dwoma dniami, to już ostatnie. To najwyższzy czas na nowy sezon ogrodowy, nowe wysiewy i nowe oczekiwanie.
Zacznij od przygotowania sporej miski.
Przygotuj warzywa wg poniższej listy:

  • 1 por pokrojony w półplasterki 
  • 1 papryka pokrojona w kosteczkę
  • ok 500g jarmużu (u mnie mrożone zapasy fioletowej odmiany scalet z ogrodu)
  • 3 marchewki obrane i starte na tarce
  • 3 duże ziemniaki obrane i starte na tarce 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo żółty ser do posypania

wymieszaj wszystkie składniki 
wyłóż na dużą blachę do pieczenia i rozprowadź równo, ugniatając
Niech Cię nie przeraża ilość - to naprawdę jest na jedną blachę piekarnika.


posyp startym żółtym serem
piecz w 180 st C około 40 minut


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.