Bardzo lubię warzywne zapiekanki, zwłaszcza jak są naprawdę pyszne. Ta wersja jest bogata w smaki i naprawdę wyśmienita. Robi się ją błyskawicznie. Z uwagi na składniki jest też bogata odżywczo, ma wszystko, co pełnowartościowy posiłek powinien zawierać. Możesz ją zjeść bezpośrednio po upieczeniu z ulubionym sosem lub samą. Na ciepło jest rewelacyjna. Odgrzana następnego dnia w mikrofali też. Wykorzystalam ostatnie warzywa z ogrodu, por, ktory przechował się rosnąć w tunelu foliowym, jajka od naszych kur. Ziemniaki wykopałam z grządki przed dwoma dniami, to już ostatnie. To najwyższzy czas na nowy sezon ogrodowy, nowe wysiewy i nowe oczekiwanie.
Zacznij od przygotowania sporej miski.
Przygotuj warzywa wg poniższej listy:
- 1 por pokrojony w półplasterki
- 1 papryka pokrojona w kosteczkę
- ok 500g jarmużu (u mnie mrożone zapasy fioletowej odmiany scalet z ogrodu)
- 3 marchewki obrane i starte na tarce
- 3 duże ziemniaki obrane i starte na tarce
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo żółty ser do posypania
wymieszaj wszystkie składniki
wyłóż na dużą blachę do pieczenia i rozprowadź równo, ugniatając
Niech Cię nie przeraża ilość - to naprawdę jest na jedną blachę piekarnika.
posyp startym żółtym serem
piecz w 180 st C około 40 minut
Smacznego!
Mniam :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Usuń