Mamy plagę urodzaju rukoli. Rozsiała się wszędzie, między płytkami też!
Zatem jak jest rukola to jest też pesto.
Lepioszki to najprostszy chleb na świecie, szklankę mąki, u mnie graham, miesza się z wodą, solą i odrobiną oliwy do uzyskania p
lastycznej masy i ugniata się na patelni na okrągły, cienki placek, coś jak na pizzę.
Smaży się to z obu stron przez kilka minut.
Na placek dajemy porcję pesto z rukoli:
Podana ilość składników jest na 4 słoiki 330ml
500g rukoli
1,5 szklanki oliwy extra virgin
300g żółtego sera
300g pestek słonecznika
6 ząbków czosnku
1 łyżka soli
Jeśli liście twojej rukoli są duże i mają twardą łodyżkę, najpierw przed zblendowaniem posiekaj je na drobniejsze elementy nożem a następnie wszystkie składniki razem wrzuć do blendera i solidnie rozdrobnij aż masa będzie jednolita.
Włóż do słoików wypychając powietrze, na wierzch wlej dodatkową porcję oliwy by przedłużyć trwałość pesto.
Przechowuj w lodówce.
Lepioszkę wysmarowaną pesto posyp łyżką kukurydzy i pociętym oscypkiem oraz plastrami świeżego ogórka.
Smacznego!
Zatem jak jest rukola to jest też pesto.
Lepioszki to najprostszy chleb na świecie, szklankę mąki, u mnie graham, miesza się z wodą, solą i odrobiną oliwy do uzyskania p
lastycznej masy i ugniata się na patelni na okrągły, cienki placek, coś jak na pizzę.
Smaży się to z obu stron przez kilka minut.
Na placek dajemy porcję pesto z rukoli:
Podana ilość składników jest na 4 słoiki 330ml
500g rukoli
1,5 szklanki oliwy extra virgin
300g żółtego sera
300g pestek słonecznika
6 ząbków czosnku
1 łyżka soli
Jeśli liście twojej rukoli są duże i mają twardą łodyżkę, najpierw przed zblendowaniem posiekaj je na drobniejsze elementy nożem a następnie wszystkie składniki razem wrzuć do blendera i solidnie rozdrobnij aż masa będzie jednolita.
Włóż do słoików wypychając powietrze, na wierzch wlej dodatkową porcję oliwy by przedłużyć trwałość pesto.
Przechowuj w lodówce.
Lepioszkę wysmarowaną pesto posyp łyżką kukurydzy i pociętym oscypkiem oraz plastrami świeżego ogórka.
Smacznego!
Dzięki za to!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń