Lepioszki z pesto z rukoli i oscypkiem

Mamy plagę urodzaju rukoli.  Rozsiała się wszędzie,  między płytkami też!
Zatem jak jest rukola to jest też pesto.

Lepioszki to najprostszy chleb na świecie,  szklankę mąki, u mnie graham, miesza się z wodą, solą i odrobiną oliwy do uzyskania p

lastycznej masy i ugniata się na patelni na okrągły, cienki placek, coś jak na pizzę.

Smaży się to z obu stron przez kilka minut.

Na placek dajemy porcję pesto z rukoli:

Podana ilość składników jest na 4 słoiki 330ml

500g rukoli
1,5 szklanki oliwy extra virgin
300g żółtego sera
300g pestek słonecznika
6 ząbków czosnku
1 łyżka soli

Jeśli liście twojej rukoli są duże i mają twardą łodyżkę, najpierw przed zblendowaniem posiekaj je na drobniejsze elementy nożem a następnie wszystkie składniki razem wrzuć do blendera i solidnie rozdrobnij aż masa będzie jednolita.
Włóż do słoików wypychając powietrze, na wierzch wlej dodatkową porcję oliwy by przedłużyć trwałość pesto.
Przechowuj w lodówce.

Lepioszkę wysmarowaną pesto posyp łyżką kukurydzy i pociętym oscypkiem oraz plastrami świeżego ogórka.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.