Gwarantuję, że jest tak dobry, że zniknie kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Nie ma takiej osoby, która nie da się skusić na choćby kawałeczek.
Podaję proporcje na jedną keksówkę. Wierzcie mi że to jest za mało 😂
Składniki na ciasto:
Podaję proporcje na jedną keksówkę. Wierzcie mi że to jest za mało 😂
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g letniej wody
- 20 g drożdży
- szczypta cukru
- pół łyżeczki soli
- 25 oleju
Składniki na nadzienie ziołowe:
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix włóż wszystkie składniki na ciasto i wyrób czas 3 min/Interwał. Ciasto przełóż do innego naczynia i przykryj ściereczką.
Do naczynia Thermomix dać zioła, czosnek, przekrojoną cebulę i zmiksować czas 10s/obr.5 Dodać masło oraz sól i wymieszać czas 25 s/obr.6.
Ciasto rozwałkyj na kształt prostokąta. Posmaruj ciasto nadzieniem ziołowym i zwiń w długi rulon, ułóż w natłuszczonej keksówce.
Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe ok. 20 minut.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Solidna garść świeżej zieleniny, np. natki pietruszki, szczypiorku, lubczyk, czosnku niedźwiedziego
- 60 g masła
- pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix włóż wszystkie składniki na ciasto i wyrób czas 3 min/Interwał. Ciasto przełóż do innego naczynia i przykryj ściereczką.
Do naczynia Thermomix dać zioła, czosnek, przekrojoną cebulę i zmiksować czas 10s/obr.5 Dodać masło oraz sól i wymieszać czas 25 s/obr.6.
Ciasto rozwałkyj na kształt prostokąta. Posmaruj ciasto nadzieniem ziołowym i zwiń w długi rulon, ułóż w natłuszczonej keksówce.
Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe ok. 20 minut.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Świetnie brzmi. Muszę wypróbować. C
OdpowiedzUsuńo prawda nie mam termomiksa, ale myślę, że blender da radę. Lubię czytać Pani teksty. Pozdrawiam i życzę udanego sezonu .Zuza
dziękuję :-)
UsuńUdanego sezonu!!