Chleb ziołowo czosnkowy

Gwarantuję, że jest tak dobry, że zniknie kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Nie ma takiej osoby, która nie da się skusić na choćby kawałeczek.
Podaję proporcje na jedną keksówkę. Wierzcie mi że to jest za mało 😂


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g letniej wody
  • 20 g drożdży
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 25 oleju



Składniki na nadzienie ziołowe:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Solidna garść świeżej zieleniny, np. natki pietruszki, szczypiorku, lubczyk, czosnku niedźwiedziego
  • 60 g masła
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix włóż wszystkie składniki na ciasto i wyrób czas 3 min/Interwał. Ciasto przełóż do innego naczynia i przykryj ściereczką.
Do naczynia Thermomix dać zioła, czosnek, przekrojoną cebulę i zmiksować czas 10s/obr.5 Dodać masło oraz sól i wymieszać czas 25 s/obr.6.
Ciasto rozwałkyj na kształt prostokąta. Posmaruj ciasto nadzieniem ziołowym i zwiń w długi rulon, ułóż w natłuszczonej keksówce.
Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe ok. 20 minut.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Komentarze

  1. Świetnie brzmi. Muszę wypróbować. C
    o prawda nie mam termomiksa, ale myślę, że blender da radę. Lubię czytać Pani teksty. Pozdrawiam i życzę udanego sezonu .Zuza

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.