Herbata - zrób to sam. Zrób to lepiej.






  Dzięki pasjonatom z grupy fejsbukowej nauczyłam się fermentować herbaty i poznawać nowe smaki rozmaitych naparów. Mam wrażenie, że przeszłam na kolejny poziom :-)  Picie herbaty od dawna należy do naszego zwyczaju, każdego dnia zaparzamy termos herbaty i wypijamy go do ostatniej kropli. Raz jest to herbata zielona, raz czarna, sporadycznie owocowa lub yerba mate. Ale podejrzewam, że z tym koniec. Dziś spróbwaliśmy herbaty z liści czeresni i przyznam, że przepadłam na amen. To było pyszne! Coś jak czarna herbata z lekkim aromatem czereśniowym. Kolor nasycony, jak slachetnej czarnej herbaty, ale zupełnie bez brzydkiego osadu na kubku.


herbata czereśniowa
Sam proces robienia domowej herbaty to nie jest 5 minut. Zebranie surowca to jedno, rolowanie, gniecenie, przepuszczanie przez maszynkę do mięsa, potem oksydacja/fermentacja i na końcu suszenie to wiele godzin pracy. Efekt jest tego wart, walory smakowe są zachwycające i zupełnie zaskakujące. Bo czy np. spodziewalibyście się, że liście czereśniowe będą miały smak czarnej herbaty? Albo liście orzecha nie będą gorzkie?

Takie naturalne herbaty z liści drzew owocowych z własnego ogrodu zawierają witaminy, minerały, polifenole, antyoksydanty i mnóstwo innych związków, które są dla nas korzystne.
Jest to naturalny suplement diety, czyli element uzupełniający codzienne menu.


tworzenie herbaty orzechowej

tworzenie herbaty orzechowej

Zapraszam was też na film na YouTube gdzie zobaczycie cały proces robienia herbaty 





Z tego typu herbatą, gdy po dokładnym wysuszeniu granulek zamkniecie ją w słoikach, jest jak z winem - im starsza, tym lepsza. Można pić od razu, ale gdy wczoraj (kwiecień 2024) zaparzyłam herbatę z 2022 roku, zachwyciła mnie bogactwem smaku, kolorem, głębią.
Smakuje podobnie jak czarna herbata wysokiej jakości, lecz nie pozostawia osadu na szklankach czy kubkach.
Przy zaparzaniu wsypuj małe porcje, np 1 płaską łyżeczkę na pół litra wody.

Ten sposób możecie wykorzystać do wykonania herbat z przeróżnych liści drzew owocowych i nie tylko. 




Komentarze

  1. ale fajna sprawa...musze aglądnąc na tę stronę herbatkową:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A oprócz FB, gdzie by znaleźć można informacje na temat całego procesu? Bardzo to ciekawe, aż chciałoby się spróbować samej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, już wiem do czego użyje mojej nowej maszynki do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.