Gorczyca na poplon i na musztardę


W naszym domu mustarda musi być. Mąż lubi ostrą, córka słodką, miodową, syn każdą a ja kremską. Każdy coś innego a jednak to wciąż musztarda :-)
Zachęcam do zrobienia samodzielnie w domu Waszej ulubionej musztardy. Popatrzcie na skład na etykiecie i dodajcie odpowiednie dodatki modyfikując poniższy przepis, który jest pod gust mojej córki.

Składniki:
1 szklanka gorczycy białej
200 ml octu jabłkowego
100 ml wody
6 łyżek miodu
2 łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki kurkumy
sól do smaku

Z szklanki gorczycy odsypać garść ziarenek, pozostałe zmielić w dowolnym malakserze. U mnie thermomix uporał się w tym w pół minuty. Zmielone ziarna zalać gorącą wodą, dodać ocet jabłkowy i miód, ucierać na jednolitą masę. Dodać pieprz cayenne, kurkumę, sól i odłożone ziarenka. Całość wymieszać by składniki dobrze się połączyły. Musztardę przełożyć do słoiczka, odstawić na 2 lub 3 dni do przegryzienia w lodówce.

Taka domowa musztarda ma kilka miesięcy terminu przydatności.

Gorczycę siejemy na grządkach na poplon. Powinno się to zrobić najpóniej do końca września, by roślina miała czas wzejść. Przekopujemy grządki wiosną.
O gorczycy mówi się, że może zastąpić obornik, gdyż nie tylko szybko wschodzi i daje sporą ilość biomasy, ale także po przekopaniu daje niezbędne minerały i zapobiega ich utracie z ziemi. Z uwagi na włąściwości gorczycy, uznawana jest za roślinę fitosanitarną, czyli zmniejszającą ryzyko chorób roślin.

Komentarze

  1. Jaka szkoda, że dopiero teraz przeczytałam Twój post, bo już listopad i na gorczycę za późno :( Ale spróbuję w następnym roku zasiać.
    Ciekawy przepis na musztardę, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zima przyjdzie później to jest jeszcze spora szansa, że gorczyca wzejdzie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.