Pyszne domowe lody z masłem orzechowym

Uwielbiamy lody.
Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Zwłaszcza latem, gdy temperatury są obezwładniające?

Przeraża mnie jednak ogromna ilość cukru i syropu glukozowego, jaki serwują nam znani i mniej znano producenci lodów.

Ostatnio kupiłam (po raz pierwszy bez czytania etykiety) lody wegańskie w Lidlu i to było ogromne rozczarowanie. Lody tak słodkie, że drapało w gardle, w smaku poza mdlącą słodyczą jedynie cień masła orzechowego. Przykre, że producenci chcą nas zbyć tak tanim kosztem :( W składzie cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i glukoza! Masło orzechowe i tłuszcz kokosowy.
Całkowicie odrażające i moim zdaniem narażające ludzi, którzy to kupią na cały wachlarz chorób tzw. cywilizacyjnych czyli choroby trzustki, w tym cukrzycę, choroby tarczycy i otyłość. Nie rozumiem tego i nie chcę rozumieć. Moim zdaniem to powinno być karalne.

Dlatego jak zwykle, to co zrobimy w domu jest o niebo lepsze od sklepowego. Zapraszam na lody jabłkowo-orzechowe, których wykonanie jest banalnie proste i szybkie.

Co potrzebujesz:
  • 4 jabłka
  • 3 solidne łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu akacjowego

Z jabłek usuń gniazda nasienne. Nie obieraj ze skórki. Pokrojone zalej szklanką wody i ugotuj a potem zmiksuj z masłem orzechowym i miodem na gładko.
W Thermomixie 20 sekund poz. 9
Sprawdź, czy ten poziom słodkości Ci odpowiada. Jeśli wolisz słodsze, dodaj sukier lub słodzik lub miód lub syrop owocowy.

Przelej do foremek na lody, włóż do zamrażarki. Korzystaj :)




Komentarze