Jak to możliwe, że nie pisałam jeszcze o czereśniach?? Mamy ich co roku całkiem sporo - za wyjątkiem ubiegłego roku, kiedy to nie było ani jednego owocu z powodu majowych przymrozków.
Mamy wczesną odmianę o żółtych owocach. Ciekawa jestem, jaka jest historia tego drzewa i co ono przez swoje życie widziało. Skąd u niej taki pień?? Jak to się stało, że tak dzisiaj wygląda?
Z czereśni, poza zjadaniem na bieżąco, robimy:
- czereśnie w sosie własnym
- mus/ dżem czereśniowy
- sok czereśniowy
- mrożone drylowane czereśnie
- wino wieloowocowe
- suszone czereśnie do podjadania i do herbatek
- suszone ogonki czereśniowe na napary
Czereśnie mają sporą ilość jodu, więc przy tak licznych niedoborach tego pierwiastka w Polsce warto sięgać po czereśnie by tarczyca miała się dobrze.
W czereśniach znajdziemy także dużą dawkę potasu, co nam dobrze zrobi na serce, stawy oraz nerki.
Słoiki ustaw w zimnym piekarniku na środkowym poziomie bez termoobiegu. Nastaw piekarnik na 120 - 130 stC. Po osiągnięciu tej temperatury pasteryzuj 40 minut.
Czereśnie pod wpływem temperatury i cukru puszczą sok i skurczą się.
Może Wy macie jakieś pyszne i sprawdzone sposoby na wykorzystanie czereśni?
Mamy wczesną odmianę o żółtych owocach. Ciekawa jestem, jaka jest historia tego drzewa i co ono przez swoje życie widziało. Skąd u niej taki pień?? Jak to się stało, że tak dzisiaj wygląda?
Z czereśni, poza zjadaniem na bieżąco, robimy:
- czereśnie w sosie własnym
- mus/ dżem czereśniowy
- sok czereśniowy
- mrożone drylowane czereśnie
- wino wieloowocowe
- suszone czereśnie do podjadania i do herbatek
- suszone ogonki czereśniowe na napary
Czereśnie mają sporą ilość jodu, więc przy tak licznych niedoborach tego pierwiastka w Polsce warto sięgać po czereśnie by tarczyca miała się dobrze.
W czereśniach znajdziemy także dużą dawkę potasu, co nam dobrze zrobi na serce, stawy oraz nerki.
Czereśnie w soku własnym
Do wyparzonego słoich upchnij jak najwięcej czereśni (mogą być z pestkami).
Zasyp cukrem i zamknij słoik. Ile cukru? np pół szklanki na litrowy słoik, może być też więcej.
Zasyp cukrem i zamknij słoik. Ile cukru? np pół szklanki na litrowy słoik, może być też więcej.
Słoiki ustaw w zimnym piekarniku na środkowym poziomie bez termoobiegu. Nastaw piekarnik na 120 - 130 stC. Po osiągnięciu tej temperatury pasteryzuj 40 minut.
Czereśnie pod wpływem temperatury i cukru puszczą sok i skurczą się.
Dżem czereśniowy z kardamonem
- 1 kg czereśni
- 250 g cukru
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
Suszone czereśnie
Do tego celu lepiej czereśnie wydrylować i rozłożyć równomiernie na tackach suszarki.
Suszenie będzie dość długie, przynajmniej 7-8h. W tym czasie trzeba zmieniać kolejność tacek, gdyż najniższy poziom najszybciej wyschnie.
Suszenie będzie dość długie, przynajmniej 7-8h. W tym czasie trzeba zmieniać kolejność tacek, gdyż najniższy poziom najszybciej wyschnie.
Herbatka na obniżenie poziomu kwasu moczowego
- 50g ogonków czereśni
- 1 litr wody
Pić pół szklanki 2 razy dziennie.
Dodatkowym atutem tego naparu jest podobno efekt odchudzający, ale nigdzie nie trafiłam na potwierdzenie tej wiadomości. Mówi się jednak, że ogonki czereśni zawierają dużą ilość garbników, kwasów organicznych, olejków lotnych oraz taniny i to właśnie ich zawartość sprawia, że wywar działa odchudzająco oraz zmniejsza opuchnięcia, obrzęki i ilość wody nagromadzonej w tkankach, co z kolei wpływa na zmniejsznie cellulitu.
Zostawcie łyżkę naparu i wykorzystajcie do okładów na podkrążone i sine okolice oczu.
Wiecie w ilu lekach aprecznych stosuje sie ogonki czereśniowe?? Wszystkie mają efekty drenujące, czyli odprowadzające nadmiar wody oraz oczyszczające i wspomagające odchudzanie :-) klik Tak że nie wyrzucajcie ogonków po zjedzeniu czereśni, bo to tak, jakbyście drenowali swoje portfele i wyrzucali ciężką kasę :-D
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.