Pojawiły się w sklepach takie pyszne chrupiące "chlebki" z nasion. Czasem je kupowaliśmy, ale przecież można je zrobić samemu, dodając ulubione dodatki :-)
Inspiracją i wzorem był dla mnie filmik na youtube, który pojawił mi się w propozycjach nie wiadomo jak i skąd klik
Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała :D
Bardzo nam wszystkim smakują, więc przepis podaję za autorem na większą porcję.
Co potrzebujesz do zrobienia swoich najlepszych chrupkich chlebków:
zalej około 600 ml wody i zostaw na noc
Nasiona wchłoną wodę.
Rano dodaj:
Po rozsmarowaniu masy "pokrój" ja od razu na porcje, nie będą się łamać i kruszyć przy dzieleniu.
Inspiracją i wzorem był dla mnie filmik na youtube, który pojawił mi się w propozycjach nie wiadomo jak i skąd klik
Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała :D
Bardzo nam wszystkim smakują, więc przepis podaję za autorem na większą porcję.
Co potrzebujesz do zrobienia swoich najlepszych chrupkich chlebków:
- 1 szklanka nasion złotego lnu
- 2 szklanki nasion brązowego lnu
- 100 ml nasion słonecznka
- 50 ml nasion sezamu
- 100 ml nasion dyni
- 25 ml czarmuszki
zalej około 600 ml wody i zostaw na noc
Nasiona wchłoną wodę.
Rano dodaj:
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki suszonego szczypiorku
- 5 łyżek suszonego lubczyku
- 6 łyżek bazylii
- 6 łyżek oregano
- 1 łyżkę zmielonego kminku
- 1 łyżka kozieradki mielonej
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżkę soli
- 3 łyżki suszonego czosnku mielonego
- 3 łyżki suszonej cebuli mielonej
Dokładnie wymieszaj i rozłóż na piętrach suszarki do suszenia grzybów na papierze do pieczenia lub macie silikonowej masę o grubości około 1 cm. Aby nie przywarło do papieru, natłuść go oliwą.
Po rozsmarowaniu masy "pokrój" ja od razu na porcje, nie będą się łamać i kruszyć przy dzieleniu.
Susz około 12 godzin i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz
z uwagi na treści reklamowe zamieszczane w komentarzach włączone zostało moderowanie komentarzy. Za reklamy dziękujemy.