Chlebki chupkie bez glutenu, z ziarnami DIY

Pojawiły się w sklepach takie pyszne chrupiące "chlebki" z nasion. Czasem je kupowaliśmy, ale przecież można je zrobić samemu, dodając ulubione dodatki :-)
Inspiracją i wzorem był dla mnie filmik na youtube, który pojawił mi się w propozycjach nie wiadomo jak i skąd klik
Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała :D

Bardzo nam wszystkim smakują, więc przepis podaję za autorem na większą porcję.




Co potrzebujesz do zrobienia swoich najlepszych chrupkich chlebków:


  • 1 szklanka nasion złotego lnu
  • 2 szklanki nasion brązowego lnu
  • 100 ml nasion słonecznka
  • 50 ml nasion sezamu
  • 100 ml nasion dyni
  • 25 ml czarmuszki


zalej około 600 ml wody i zostaw na noc
Nasiona wchłoną wodę.
Rano dodaj:

  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki suszonego szczypiorku
  • 5 łyżek suszonego lubczyku
  • 6 łyżek bazylii
  • 6 łyżek oregano
  • 1 łyżkę zmielonego kminku
  • 1 łyżka kozieradki mielonej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżkę soli
  • 3 łyżki suszonego czosnku mielonego
  • 3 łyżki suszonej cebuli mielonej
Dokładnie wymieszaj i rozłóż na piętrach suszarki do suszenia grzybów na papierze do pieczenia lub macie silikonowej masę o grubości około 1 cm. Aby nie przywarło do papieru, natłuść go oliwą.

Po rozsmarowaniu masy "pokrój" ja od razu na porcje, nie będą się łamać i kruszyć przy dzieleniu.

Susz około 12 godzin i gotowe.



Jedną porcję ususzyłam w piekarniku w 100 st.C przez 4h - nie zmieściły mi się na suszarce.


Komentarze